1

– Kad sam prije deset dana krenuo na posao, mama mi je poručila da se dokažem. Ne znam je li mislila baš na ovo, no sigurno je da me vidjela kako se trudim – dan nakon što je postao junakom komentira virovitički „leteći vatrogasac“ Mario Tomšić (36) u obiteljskom dvorištu u Virovitici igrajući se s kćeri Emom (1).

Snimka na kojoj nakratko „leti“ na limu u jednoj od riječkih ulica za nevremena u ponedjeljak je “obišla” internet i oduševila tisuće ljudi. Mnogi ga zovu, čestitaju mu na hrabrosti, mnogi ga zadirkuju i nazivaju virovitičkim Aladinom. On samozatajno kaže da je samo radio svoj posao.

– U tom trenutku nisam razmišljao što bi moglo biti sa mnom. Želio sam uhvatiti lim, povezati ga i spriječiti da ozlijedi prolaznike i automobile. Kolega je otišao po konopac, a ja sam nastojao zauzdati lim. Izgleda dramatično, ali nije bilo tako strašno – kaže Mario, kojeg je vjetar na limu odbacio na zid obližnje zgrade. Nije ozlijeđen zahvaljujući punoj opremi. Samozatajni Mario junakom je postao na prvom dežurstvu u životu.

Dosad se školovao za čak pet zanimanja, prodavač je, komercijalist, KV vozač, pčelar i vatrogasac, no godinu dana nije dobio posao u Virovitici pa se javio na natječaj i zaposlio u stotinu kilometara udaljenom DVD-u Stružec, koji je na ispomoći Ini. Počeo je raditi prije deset dana, a samo sat vremena prije polaska kući, nakon desetodnevne smjene, njihovu su jedinicu pozvali u Rijeku na intervenciju zbog nevremena.

Mlađi brat Boris također je vatrogasac, radi u Virovitici. Tomšići priznaju da su sa strepnjom gledali snimku njegove intervencije u Rijeci.

Marija Lovrenc
Večernji list

Reoprtaža RTL televizije o Mariju Tomšiću