Virkas 2014. otvoren je poznatom Gogoljevom dramom „Revizor“ u izvedbi Kazališta Virovitica i Narodnog pozorišta iz Tuzle

Objavljeno:

spot_img

Mogao je to biti bilo koji revizor u bilo kojem gradu u Hrvatskoj, no glumci Kazališta Virovitica i Narodnog pozorišta iz Tuzle uprizorili su „Revizora“ N. V. Gogolja kojim su u petak u Virovitici otvorili jubilarne, 10. Virovitičke kazališne susrete. Virkas 2014. otvoren je poznatom Gogoljevom dramom, inspiriranom Puškinovom novelom i zbiljom carske Rusije iz sredine 19. stoljeća, u režiji Dražena Ferenčine i izvedbom dvadesetak glumaca u koprodukciji dvaju kazališta. No svevremenska priča o korupciji, licemjerstvu, mentalitetu sitnih činovnika, prestrašenim podanicima i aktualizaciji sitnih moći, gledatelje je na duhovit, satiričan i gorak način podsjetila na aktualno vrijeme u kojem živimo pa je premijera završila ovacijama publike koja je već prvu predstavu ovogodišnjeg Virkasa svrstala u svoje favorite.

[youtube id=”VNAxuyjiiTg” width=”100%”]

Gradonačelnika malog grada koji propada i u kojem uspijeva samo korupcija glumi virovitički glumac Mijo Pavelko, a lažnog revizora iz Sankt Peterburga, običnog malog činovnika, „morona“ koji iskorištava licemjerstvo još većih morona oko sebe, kako će za svoj lik reći sam glumac, uprizorio je Adnan Omerović iz NP Tuzle.

– Nakon ovog jubileja, kazališni susreti mogu samo rasti, no ne brojem predstava nego njihovom kvalitetom. Vjerujemo da smo i ovaj put odabrali raznolik program za naše posjetitelje, od dječjih predstava, komedija, drama, po provjerenom modelu za svakoga ponešto. Virkas u svom jubilarnom izdanju okuplja četiri zemlje – Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, nudi čak 31 predstavu diljem Virovitičko-podravske županije, a uz već tradicionalnu najslađu predstavu, koju bira publika, ove godine pripremili smo i predstavu iznenađenja, Virkas plus. Riječ je o bonus predstavi koja je svojevrstan poklon ljubiteljima kazališta koji kupe komplet od deset ulaznica – objašnjava Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica, domaćin susreta.

Na repertoaru Vikrasa 2014. nalaze se i Ježeva kućica (Narodno pozorište Tuzla), Sunčana i sever (Gradsko pozorište Sisak); Sabrana djela Williama Shakespearea (skraćeno) (Slovensko Ljudsko Gledališće Celje), Kreket (Scena Gorica i Teatar Exit), Njuške (Teatar Exit), Žurka, žurka (Pozorište ‘Zoran Radmilović’ Zaječar), Kraljevina i klaun (Gradsko kazalište lutaka Rijeka), Veliki manevri u tijesnim ulicama (Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku), Zlatne rukavice (Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac), Moje bivše, moji bivši (Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac), ***Bog Ivač znova (HNK Varaždin), Mindenfela (Kazalište Virovitica), Najbolji prijatelji (Zorin dom Karlovac), Žene (Hrvatski dom Vukovar), Kako su djeca pomogla vilenjaku (Demše/Cimerman), Slavonski triptih (Demše/Cimerman).

Do jubilarnog Virkasa, u devet godina kazališnih susreta, predstave Kazališta Virovitica i njihovih gostiju dosad je vidjelo oko 60.000 posjetitelja, a velik broj zaljubljenika u kazalište domaćini očekuju i ove godine na susretima koji traju do 2. ožujka.

Marija Lovrenc
Večernji list

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...