ViroGlavna skupština dioničara Viro tvornice šećera nije prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, dok je prihvaćen prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011.

Prijedlog odluke o povlačenju s Uređenog tržišta Zagrebačke burze dan je kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja koji šećeranu očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, navodi se u obavijesti Vira na Zagrebačkoj burzi.

Od 1. srpnja 2013. hrvatska industrija šećera moći će proizvoditi maksimalno 192.877 tisuća tona šećera, a u europski će proračun morati uplaćivati 12 eura po toni šećera, odnosno 2,3 milijuna eura godišnje.

Uz nižu proizvodnju i dodatne troškove koji nas očekuju u EU, Viro je odlukom Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodne kvote neočekivano izgubio više 10.000 tona kvote godišnje, što će nam u sedmogodišnjem razdoblju uzrokovati gubitak od 380 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave Vira Željko Zadro.

Ostanak na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na stanje tržišta kapitala, za Viro predstavlja značajan direktni i indirektni trošak koji će imati dodatan negativni utjecaj na poslovne rezultate tvrtke, ističe Zadro.

Glavna skupština virovitičke šećerane prihvatila je prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. u ukupnom iznosu od 27,7 milijuna kuna. Dividenda će biti isplaćena najkasnije do 26. siječnja 2013. (Liderpress)