spot_img

Virovitica dobila dva murala, pogledajte kako izgledaju!

Objavljeno:

Virovitički murali
Virovitički murali

U nedjeljno prijepodne, pred sam odlazak naših gostujućih umjetnika, u toplom društvu stanara zgrade i suradnika projekta, interpretacijom djela od strane autora i obostranim zahvalama obilježili smo otvorenje murala u Mihanovićevoj ulici na kojem je Ivan Blažetić Šumski intenzivno radio punih deset dana.

Usprkos visinama do četrdeset metara, tehničkim i vremenskim uvjetima umjetnik je u limitiranom roku završio likovno djelo koje kroz motive stabla i čovjeka propituje odnos ljudi i prirode na više razina (unutar ekološkog, sociološkog, kulturološkog i osobnog konteksta) ističući važnost njihove povezanosti.

Šumski mural

Likovi izmaštanih bića ukomponirani u formu stabla izvedeni su kroz suradnju s virovitičkim srednjoškolcima, profesoricom Anjom Brabec i djelatnicima Muzeja.

Putem kreativnih radionica djeca su izvela skice likova iz njihove mašte koji predstavljaju ˝čuvare˝ stabla i prirode te simbolično nose ˝sjeme˝ pozitivnih ideja usmjerenih na zaštitu okoliša. Autor je motive likovno-stilski modificirao i prilagodio radu.

Proces nastanka murala, detalje grada, aktivnosti radionica, djecu i ljude lokalne zajednice koji su svojim doprinosom sudjelovali u ovoj priči kamerom je ˝slikao˝ nezavisni redatelj Yango Fabián González koji s Ivanom radi na ostvarenju dokumentarnog filmskog projekta započetog prošle godine pri izvedbi murala u gradu Sisku.

Otvorenjem djela obilježen je kraj realizacije NOVIH VIZURA, projekta iniciranog željom otvaranja i pružanja nekih novih mogućnosti pogleda na grad putem ulične umjetnosti, likovnim reinterpretacijama zidnih površina.

Mural sunca potpisuje autor Marcel Vugec

Marcel Vugec

Novu ˝žarku˝ vizuru ostvario je i mladi autor Marcel Vugec izvedbom autorskog murala s motivom sunca, razigrane linijske dinamike.

Muzej se zahvaljuje Ministarstvu kulture RH koje je subvencioniralo projekt, te Gradu Virovitici i Turističkoj zajednici grada Virovitice na potpori.

Anamarija Kučan, kustosica Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica, organizator Novih vizura

Mural Maćo sunce, autor Marcel Vugec
Mural Maćo sunce, autor Marcel Vugec

Šumski mural
Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni