Virovitica ogrnula boje jeseni na šetnici kod Gimnazije Petra Preradovića

0
327

Na virovitičkoj šetnici, u subotu je održana 8. „Jesen u gradu“, manifestacija koja u Virovitici slavi jesen i njene plodove. Grad Virovitica, Flora VTC, Kreativna udruga Unikat i Turistička zajednica grada Virovitice okupili su desetak izlagača s područja Virovitice i priredili jesensko druženje za građane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Virovitice Katarine Đurđević sretni su što su barem ovu manifestaciju uspjeli održati ove godine.

– Primijenili smo sve epidemiološke mjere, smanjili smo broj izlagača na njih desetak s područja Virovitice. Htjeli smo da se nešto događa u gradu, premda u smanjenom obimu, te da naši izlagači maju priliku pokazati što su radili ove godine – rekla je K. Đurđević i pozvala građane da prošeću šetnicom i uživaju u jesenskom uređenju grada.

Kesten je plod koji je simbol jeseni pa tako nije izostao ni na današnjoj manifestaciji. Pečen i topao, bio je najtraženija poslastica.

– Osim izloženih rukotvorina virovitičkih kreativaca i proizvoda lokalnih OPG-ovaca, Unikat je uz pomoć djelatnika tvrtke Flora ukrasio šetnicu jesenskim motivima koji će ostati izloženi sljedećih tjedan dana, ovisno o vremenskim prilikama – rekla je zamjenica gradonačelnika Virovitice i članica Unikata Vlasta Honjek Golinac.

– Šetnicu smo ukrasili recikliranim materijalima s temom jeseni. Stvorili smo prostor savršen za fotografiranje i uživanje u ovom prekrasnom godišnjem dobu. Tako da pozivam sve građane da se prošetaju ovim dijelom grada i otkriju brojne motive koje smo priredili – rekla je V. Honjek Golinac te uputila molbu građanima da se suzdrže od pomicanja predmeta i njihova uništavanja, jer je jesenski postav od jučer do danas već bio meta vandala.

Manifestaciju je posjetila i Sandra Vranješ iz Darde, najdizajnerica ovogodišnje VIROkreative 2020. online te joj je ovom prigodom uručena plaketa i zahvalnica, a čestitke joj je, među ostalima, uputila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

Nakon dugo vremena, virovitički kreativci ponovno su dobili priliku izložiti svoje rukotvorine na gradskoj manifestaciji. Među njima je i Zdenka Milković koja je izrazila oduševljenje “povratkom među građane”.

 Jedva smo dočekali izaći van i pokazati što radimo. Sad smo već dugo u svojevrsnim izolacijama i ovo nam je izvrsna prilika da prezentiramo što smo za to vrijeme napravili i podružimo se s ljudima – rekla je Z. Milković koja već niz godina sudjeluje na “Jeseni u gradu”.

Tešku godinu zasigurno imaju i OPG-ovci koji popriličan dio svoje prodaje i prezentacije obavljaju upravo na sajmovima i manifestacijama.

– Hvala organizatorima što su u vrijeme ovakve epidemiološke situacije organizirali ovakav događaj, posebno s obzirom na to da su u posljednje vrijeme ovakvi događaji izostali. Nama poljoprivrednicima koji imamo svoje domaće proizvode ovo itekako znači da možemo pokazati što radimo i čime se bavimo – rekao je Davor Špoljar jedan od izlagača na današnjoj manifestaciji.

Svoje rukotvorine izložili su i učenici smjer stolar i pomoćni stolar iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, dok su nošnje i druge tradicionalne predmete izložili članovi Kulturno umjetničke udruge Virovitica. Jesen je jedno od najdražih godišnjih doba virovitičkih planinara, tako je Hrvatsko planinarsko društvo Papuk Virovitica iskoristilo priliku i prezentiralo građanima svoj rad.

– Zbog situacije kakva je u svijetu sve više ljudi se odlučuje na šetnju, hodanje i istraživanje prirode. Danas na ovaj način pokušavamo prezentirati Virovitičanima što se može vidjeti kada se skrene s asfalta u prirodu – rekao je predsjednik HPD-a Papuk Mario Ripli i pozvao sve ljubitelje prirode, ali i oni koji to tek trebaju postati, da im se pridruže. (www.icv.hr, ml)