Virovitica postaje središte za razvoj drvno-prerađivačke industrije: U petak 2. rujna se otvara najznačajniji EU projekt Virovitičko-podravske županije – Panonski drvni centar kompetencija

Panonski drvni centar kompetencija

Najznačajniji EU projekt Virovitičko-podravske županije, vrijedan gotovo 45 milijuna kuna, od kojih je 99 posto bespovratnih europskih sredstava, Panonski drvni centar kompetencije, otvorit će s u petak, 2. rujna od 11 sati. Bit će to završna svečanost projekta kojim će Virovitica postati središte za razvoj drvno-prerađivačke industrije u RH.

Podsjetimo, Virovitičko-podravskoj županiji je u kolovozu 2014. godine, odobreno sufinanciranje projekta „Panonski drvni centar kompetencija“, jednog od prvih projekata iz Strukturnih fondova EU.

Isti taj projekt je, 2013. godine, u vrijeme župana Virovitičko-podravske županije, a danas ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislava Tolušića, Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora, proglasio projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor.

Upravo, Panonski drvni centar kompetencija, predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije. Vizija Centra je povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih tvrtki u Republici Hrvatskoj i širem panonskom odnosno europskom području, a misao vodilja su inovacije.

Virovitičko-podravska županija je, kao nositelj projekta, financirala jedan posto vrijednosti projekta, a u budućnosti će, surađivati s partnerima u provedbi: VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institutom Ruđer Bošković i Šumarskim fakultetom u Zagrebu, te biti otvorena za suradnju s poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora, ali i drugih industrija.

Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge dizajna produkta i pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Panonski drvni centar kompetencija je jedini centar kompetencija u Hrvatskoj i najveći je projekt takvog tipa u Hrvatskoj. Otvorenje Panonskog drvnog centra kompetencija, održat će se, na njegovoj adresi, u Poduzetničkoj zoni II. u Virovitici, u sklopu održavanja svečane sjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije.