U Virovitci i okolici niknulo je nekoliko velikih trgovačkih centara koje pohode potrošači čak iz Slatine, ali i susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije. Ispred mnogih od njih gotovo je nemoguće naći slobodan parking. Međutim, žila kucavica svakog grada ipak je tržnica. Mjesto je to odakle kreću mnogi putnici i turisti, a često ima i određenu simboliku poput zagrebačkog Dolca.

A virovitička Gradska tržnica nekad je radila i nedjeljom i blagdanima, ali već dvije godine u te dane ima lokot na ulaznim vratima. Sve se više građana slaže da bi trgovinama i radnjama koje su gotovo u sklopu tržnice trebalo omogućiti da rade i nedjeljom i blagdanom, što sada ne mogu upravo zbog zaključanog “pijaca”. Dogodi se, kaže nekolicina Virovitičana koji su pili kavu u obližnjem kafiću Gumenjak, da nedjeljom prije kuhanja ručka “zafali” zeleni za juhu ili voća za desert.

A i bakice iz Milanovca, Terezinog Polja i okolnih mjesta mogle bi zaraditi koju kunu i tijekom tih dana jer ni sira i vrhnja nikad dovoljno. Ante Ivković povremeno je u Virovitici i smatra da je prava šteta što tržnica ne radi nedjeljom.

– Subotom je ovdje more naroda, tržnica je u samom središtu i gotovo je nemoguće proći. Ne kažem da je jeftina, ali ono što je kvalitetno i košta, posebice ako je riječ o povrću i voću iz ekološkog uzgoja. Mislim da bi trebala raditi i nedjeljom pa tko voli, nek’ izvoli. Taj je dio grada nedjeljom pust pa bi ovako možda oživio. Tako bi i oni sugrađani koji nemaju automobile, a žive u središtu, mogli nešto kupiti jer su svi trgovački centri izvan grada i nije do njih baš jednostavno doći pješice – kaže Ivković, koji smatra da Virovitica zaslužuje cjelodnevnu tržnicu.

I Ljubica Resler smatra da je to dobra ideja, ali ističe da je u trgovačkim centrima sve jeftinije. – Rajčica je na tržnici bila deset kuna, a u trgovačkim centrima osam i manje. O lubenicama da i ne pričam. Prošlo je vrijeme kada je tržnica bila povoljnija, sada je izuzetno skupa – kaže Resler, sumnjajući u isplativost nedjeljnog rada. Gradskom tržnicom u Virovitici upravlja poduzeće Poslovni park Virovitica d.o.o. i otvorena je od ponedjeljka do subote od 6 do 20 sati ljeti te od 6 do 19.30 tijekom zimskim mjeseci.

– Prije dvije godine radili smo nedjeljom i blagdanima i nije bilo kupaca, ali ni prodavača, ili bar u manjem broju. Imali smo je otvorenu samo zbog lokala na tržnici, a sada tijekom nedjelje ne rade ni lokali. Do sada nisam čula ni inicijativu da se tržnica opet otvori u te dane, ali svaku ideju ćemo razmotriti – kaže Vesna Daloš, voditeljica tržnice u Poslovnom parku Virovitica d.o.o.

Anketiranje prodavača i kupaca

Poslovni park d.o.o., kojem je Grad Virovitica dao na upravljanje tržnicu, često provodi i anonimne ankete kako bi ispitao zadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača i kupaca stanjem na tržnici, suradnjom i odnosom prema njima. A hoće li se građani organizirati i tražiti rad tržnice nedjeljom, vidjet će se nakon završetka godišnjih odmora.

Slobodan Kadić