Virovitičani će s početkom nove ogrjevne sezone imati znatno niže račune

Objavljeno:

Potpisan ugovor za obnovu 4 kotlovnice: Virovitičani će s početkom nove ogrjevne sezone imati znatno niže račune

U četvrtak, 25. kolovoza, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji plinskih kotlovnica na području grada Virovitice. Radi se o projektu energetske obnove 4 kotlovnice koji će u konačnici rezultirati nižim računima za grijanje stanara ukupno 12 zgrada u Virovitici.
Potpisivanju ugovora bili su prisutni ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, pomoćnik ministra prometa i infrastrukture Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, dekanica Visoke škole Virovitica Vesna Bedeković.

– Rekonstrukcija ove četiri kotlovnice će uvelike smanjiti troškove i omogućiti energetski učinkovitije korištenje resursa za područje grada Virovitice, odnosno za ukupno dvanaest zgrada. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Dobili smo gotovo dva milijuna bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ukupna vrijednost projekta 2,3 milijuna kuna – rekla je Sanja Bošnjak.

Kotlovnice

– Ovim projektom rješavamo četiri kotlovnice, ostaje još jedna koja nije u ovom sklopu zbog tada neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, no uskoro će biti riješena i ona. Stari toplovodni kotlovi do sada su bili problem za stanare zgrada i upravo na njihovu inicijativu rješavamo te probleme. Projekt sufinancira i Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica i vjerujem da će računi za grijanje biti znatno niži nego što su do sada bili – naglasio je Tomislav Tolušić.

– Postigli smo nešto što kasnije može biti primjer dobre prakse u vrijeme kada je energetska učinkovitost i više nego aktualna tema i kada se građanima pokušava pomoći da smanje svoje troškove. U tim zgradama kolektivnog stanovanja imamo veliki broj umirovljenika koji imaju male mirovine, kao i velik broj ljudi koji nemaju velike plaće. Stoga će im ovo biti malo raniji božićni, odnosno novogodišnji poklon jer su računi za grijanje najveći upravo u tom periodu – riječi su gradonačelnika Ivice kirina.

Radove na rekonstrukciji kotlovnica izvodit će obrt ”TERMO JOSO”, a rok izvođenja radova je 2 mjeseca. Temeljem odluke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravskoj županiji odobreno je gotovo 1,9 milijuna kuna za energetsku obnovu 4 kotlovnice u Virovitici. Radi se o energetskoj obnovi plinskih kotlovnica pod nazivom: P+5, P+7, P+8 i Slavonija, kojima se griju stanari od ukupno 12 virovitičkih zgrada. Projekt je odoboren zahvaljujući angažmanu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislava Tolušića i pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marija Klementa. U sklopu projekta, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, zamjenit će se stari toplovodni kotlovi s novim kondenzacijskima, što će uvelike smanjiti potrošnju energije i povezanih troškova.

Podsjetimo, na inicijativu tadašnjeg župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, kotlovnice su prešle u vlasništvo Virovitičko-podravske županije iz razloga što županije mogu povući do 80% ukupne vrijednosti projekta. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...