620

Na području Virovitičko-podravske županije podneseno je 9.461 zahtjeva za legalizacijom. Od toga Virovitičani su podnijeli 3.350 zahtjeva.

Hrvatska je šokirana brojem zahtjeva za legalizaciju – 773.000. Najviše ih je u Zagrebu, Splitu i Zadru, a najmanje u Virovitici.

Samo na biljezima država je zaradila 56 milijuna kuna, a uz prvo pitanje ima li ovdje itko građevinsku dozvolu, drugo je koliko će vremena trebati za rješavanje.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš komentirala je za RTL Danas broj pristiglih zahtjeva.

“Riješit ćemo to u dvije godine tako što ćemo angažirati dodatnu snagu. Angažirat ćemo ljude u mirovini, ljude na određeno vrijeme, organizirat ćemo timove na razini države, a pomoći ćemo i onim županijama koje imaju zaista problema s ljudima. Zaista je riječ o enormnom broju pristiglih zahtjeva. Ja ću posjetiti sve županije, razgovarati sa županima i gradonačelnicima, vidjeti kakve poteškoće imaju i njih zajedno riješiti”, kazala je ministrica.

Upitana hoće li Ministarstvo dodatno zapošljavati ljude kako se ovaj postupak legalizacije ne bi ‘rastegao’ na deset godina, kako su procijenili stručnjaci, Mrak Taritaš je odgovorila: “Mi ćemo angažirati već postojeći kadar i probati pronaći najbolje moguće rješenje. Cijeli ovaj postupak legalizacije ima svoju svrhu da država, i lokalna i regionalna samouprava, reagira onako kako su reagirali građani. Naime, građani su nas poslušali, podnijeli zahtjev, a na nama je da to riješimo u pristojnom vremenu. Ako ćemo to raditi 10 godina, onda to neće imati smisla”.

Ministrica je također naglasila kako vjeruje da će se gotovo 800.000 zahtjeva za legalizaciju riješiti kroz dvije godine. Naime, ta golema brojka je iznenadila i samo Mrak Taritaš.

“Ono što cijelo vrijeme ponavljam jest da ne znam koliko ima bespravne gradnje u Hrvatskoj. Pokazalo se ovim velikim brojem zahtjeva da su prijašnje procijene bile krive. Tu se skriva nekoliko grupa zahtjeva: nelegalne zgrade, ali i nelegalne nadogradnje, dogradnje, rekonstrukcije, garaže, itd.”, rekla je.

“Mi ćemo od ovih gotovo 800.000 zahtjeva napraviti jednu analizu što to znači. Dakle, mi želimo znati što se od toga odnosi na zgrade, što na rekonstrukcije, za svaku zgradu u RH želimo znati je li legalna, je li u postupku legalizacije… Dakle, to je jedan veliki projekt sustavnog sređivanja stanja u prostoru. To je prvi korak i naši građani su prepoznali da je ovo pravi put da svoje dugogodišnje stanje riješe, a na nama je da im u tome pomognemo”, zaključila je. (rtl)

Broj zaprimljenih zahtjeva pogledajte ovdje.