Virovitičani, provjerite stanje plinomjera!

Objavljeno:

Virovitičani ogorčeni na račune za plin koje je poslala gradska tvrtka Plin Vtc.

Evo moje današnje priče. Očitavanje plinomjera je bilo 31.3. ili 1.4., danas je 12.4. Mojoj mami je nešto bilo sumnjivo sa stanjem plinomjera koje je iskazano na uplatnici (kao stanje 31.3.) pa je išla pogledati trenutno stanje na plinomjeru. Pokazalo se da je za samo 3 m3 veće od onoga iskazanog na uplatnici. Nemoguće je da su u 12 dana potrošili samo 3 kubika plina, razlika bi morala biti veća. Nameće se zaključak: Plin VTC je pogrešno očitao brojilo, piše Dalibor Kovač na svom Facebook profilu.

Zatim je krenula provjeriti kakvo je stanje plinomjera kod moje bake. U tom slučaju pokazala se još čudnija situacija: trenutno stanje plinomjera je MANJE nego ono iskazano na uplatnici (od 31.3., prije 12 dana). Zar se plinomjer vrtio unatrag tih 12 dana?!

Plin Vtc

Zove Plin VTC telefonom, ne javlja se nitko na telefon naveden na uplatnici. Zatim zove sve moguće brojeve do kojih može doći i konačno dobije nekoga u računovodstvu. Ta osoba ne zna ništa o očitanjima i preusmjerava ju na drugu osobu, zaduženu za očitanje. Ta osoba pak kaže da nema očitanja kod sebe, da vidi samo ono što je u kompjuteru (isto ono što je i na uplatnici). Na inzistiranje moje mame (i spominjanje novinara) iz Plina odmah šalju ekipu na teren da dođu pogledati. Pogledaju, kažu “da … ne znamo, provjerit ćemo, moguće je da je pogrešno očitao, znate, dogodi se”, odu i vrlo brzo se vrate sa novim uplatnicama, te se ispričavaju u ime firme. Kod moje mame sada je obračunato stanje 25 kubika manje, a kod bake 15 kubika manje. Na bakinu prosječnu potrošnju od 60-70 kubika mjesečno to je znatna razlika.

Zatim krećem ja provjeriti svoju uplatnicu i svoje stanje brojila. Trenutno stanje na plinomjeru je za 15 m3 veće od onoga koje piše na uplatnici, očitano prije 12 dana. To mi se ta također čini premala razlika, očekivao sam da ćemo u tih 12 dana potrošiti više. Mislim, u zadnjih tjedan dana je toplo, pa preko dana grijanje nije niti radilo, ali svejedno – to je razina potrošnje za ljetni period, kada grijanje uopće ne radi.

Ne budi lijen, zovem i ja Plin VTC. Na broj naveden na uplatnici mi se javi gospođa iz računovodstva, koja me preusmjerava na broj 638-455, oni se bave očitanjima i obračunom. Gospodinu koji se javio na taj broj objasnim situaciju i zamolim ga da još jednom provjere očitanje mojeg brojila. Kaže “popisne liste nisu kod mene, moram ih potražiti, nazovite me ponovo za 10 minuta”. Zovem za 10 minuta, i čovjek mi kaže da je provjerio i da je očitano stanje na dan 31.3. u stvari za 20 kubika manje! Dostavit će mi sutra novu, ispravljenu uplatnicu sa manjim iznosom. Pitam ga: “što se dogodilo, je li pogrešno prepisano sa papira u kompjuter?”. Kaže da je najvjerojatnije to, i da su se već i drugi žalili. Da, znam! 🙂

Još dodaje da je moguće da i “u programu” možda imaju neku grešku koja je to prouzrokovala.

U razgovoru sa susjedima i poznanicima saznali smo da se i njima čini da su potrošili previše plina prošli mjesec. Nekima je potrošnja za ožujak veća od potrošnje za veljaču, što nema logike ako su zadržali iste navike grijanja. Kod jednog kućanstva koje troši malo plina (samo za kuhanje i grijanje vode za kupanje) kažu mi da su zapisali stanje plinomjera zajedno sa službenim “očitačem” kada je došao u njihovo dvorište. A sada na uplatnici imaju iskazano 2 kubika više. Zašto?

U ovoj cijeloj priči djelatnici Plina VTC su bili ljubazni, nemam primjedbe na to. Ali, je li ovo sa očitanjima baš slučajnost? I to upravo sada? Naime, od 1. travnja se snizuje cijena plina u Virovitici za 19%. Htjeli – ne htjeli, nameće se dojam da je Plin htio još malo dodatno “zaraditi” na staroj cijeni plina povećavši svima očitanja za ožujak. Na mojih 20 kubika razlika za koju sam mogao biti oštećen plativši ih po višoj umjesto po nižoj cijeni iznosi oko 14 kn. Stvarno nije neki novac. Osim ako se pomnoži sa brojem kupaca kojima Plin VTC isporučuje plin. Tada se dolazi do više stotina tisuća kuna.

A možda je stvarno neka nenamjerna tehnička greška u kompjuteru, a ja sam previše otišao u teoriju zavjere. Iskreno se nadam da je tako.

Zaključak prepuštam svakome od vas, uz poruku: usporedite stanje na plinomjeru i na uplatnici!

Dalibor Kovač, izvor Facebook.com

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni