spot_img

Virovitičanima predstavljena likovna baština obitelji Pejačević

Objavljeno:

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, u Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica, otvorio je studijsko-tematsku izložbu “Likovna baština obitelji Pejačević” Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka. Riječ je o izložbi koja je prije Virovitice predstavljena još u Osijeku, Zagrebu i Našicama.

Na izložbi su predstavljene umjetnine koje se, osim u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, nalaze u raznim hrvatskim muzejskim institucijama, a pripadale su obitelji Pejačević, te povijest obiteljskih posjeda i dvoraca, ugledni članovi obitelji i njihove kolekcionarski i mecenatski dosezi na području likovne kulture.

U virovitičkom Muzeju predstavljen je dio cjelokupne izložbe, kao i iscrpni katalog, u kojem autorice i suradnici projekta rasvjetljavaju ulogu obitelji Pejačević u povijesti Hrvatske, Bugarske, Srbije i Mađarske.

Osim toga, predstavljeni su i zanimljivi detalji iz povijesti te plemićke obitelji koja je prilično utjecala na politički, gospodarski i kulturni razvoj Virovitice, Našica i Osijeka, ali i cijele Slavonije.

Osim gradonačelnika Kirina koji je otvorio izložbu, na svečanosti otvorenja još su govorili: ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, ravnateljica Galerija likovnih umjetnosti Osijek Leonilda Conti, povjesničarka umjetnosti Jasminka Najcer Sabljak, iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek te župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Izložba je otvorena do 30. rujna 2014. godine.

[g-gallery gid=”22028″ random=”1″ watermark=”1″]

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni