Virovitičanima predstavljene dječje igračke iz hrvatske baštine

Objavljeno:

U petak, 11. rujna 2015. u Muzeju je otvorena izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja iz Zagreba, autorice dr.sc. Iris Biškupić Bašić.

Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas. Na izložbi su prikazani predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima. Izložene su igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini.

Najbrojniji dio izloženih predmeta čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izložene igračake iz Zbirke Etnografskog muzeja izrađene su od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva i druge. 

Zahvaljujući vještini izrade vrsnih majstora dječjih igračaka one koje se i danas izrađuju u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisane su kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Filmovima snimljenima u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja predstavljamo majstore i radionice u kojima nastaju drvene i keramičke dječje igračke. 

Izložba je bila dio velikog projekta “Svijet igračaka” Etnografskog muzeja, u trajanju od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine, a potom je zbog velikog interesa javnosti samostalno krenula u druge hrvatske gradove. Nakon Lepoglave, izložba je bila postavljena u Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Velikoj Gorici te u Livnu (BiH).

Uz najmlađe posjetitelje očekujemo i one malo veće koji mogu doznati nešto o povijesti udruženih majstora za izradu igračaka, zatim kakve tradicijske igračke se čuvaju u Etnografskom muzeju u Zagrebu i koja je najstarija.

Izložba ostaje otvorena do 31.10. , a razgledati se može u radno vrijeme Muzeja.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni