1

Zbog povećanja stope PDV-a na hranu, gradski komunalac Virkom od siječnja skuplje naplaćuje vodu i to u prosjeku od oko 3 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. Novi računi građanima i tvrtkama uskoro će stići u poštanske sandučiće. Po njima će, prema Virkomovom izračunu, domaćinstva kubični metar vode plaćati u prosjeku 20 lipa skuplje negoli u prosincu. – Potez je to koji smo morali učiniti zbog povećanja poreza na dodanu vrijednost. Uzme li se u obzir i fiksni i varijabilni dio cijene, povećanje je u konačnici i niže od ta tri posto. Vjerujemo da ga građani neće drastično osjetiti – kaže Damir Marenić, direktor Virkoma. Fiksni dio cijene povećan je za oko 40 lipa.

Onaj koji najviše zanima građane, varijabilni dio koji uključuje konkretnu potrošnju, viši je u prosjeku za oko 20 lipa po kubičnom metru. Tako će umjesto dosadašnjih 10,97 kuna domaćinstva koja imaju i vodovod i odvodnju kubični metar vode plaćati 11,16 kuna. Za gospodarstvo je cijena 15,09 kuna, odnosno plaćaju vodu oko 30 lipa skuplje, dok je za socijalno ugrožene građane nova cijena vode 9,50 kuna po kubičnom metru i skuplja je za 15 lipa u odnosu na lani. Za poduzeće je povećanje nužno, upozorava D. Marenić.

Objašnjava da je Virkom ovih dana krenuo sa slanjem novih uplatnica jer će u protivnom, nastave li korisnici plaćati stare račune do ožujka, poduzeće izgubiti između 700.000 i 800.000 kuna.

Marija Lovrenc
Večernji list