snimio: Ivan Šemper
snimio: Ivan Šemper

Na službenim stranicama Europske komisije za Hrvatsku na zanimljiv je način najavljen naš skorašnji ulazak u Europsku uniju. Naime, Europska komisija je odabrala mlade i uspješne ljude iz Hrvatske te kroz priče o njihovim uspjesima predstavila buduću 28. članicu Europske unije.

“Proširenje EU-a ne svodi se samo na pravila i sporazume. Važni su ljudi i njihova osobna iskustva u izgradnji veza, stvaranje poznanstava i prijateljstava te razvijanje razumijevanja.

Okosnicu kampanje čine i mladi i stari, osobe koje podržavaju pristupanje Hrvatske EU-u. Oni izražavaju svoje težnje za budućnost Hrvatske i EU-a kroz koncept: rasti zajedno”, stoji na stranicama EK.

Među mladim i uspješnim ljudima koje je “odabrala” Europska komisija tako se nalaze Blanka Vlašić, Nera Stipičević, Zrinka Cvitešić i Ognjen Sviličić, ali i neka imena koja hrvatskoj javnosti možda i nisu toliko poznata.

Domagoj Šegregur

Domagoj Šegregur je hrvatski znanstvenik i ekolog koji istražuje zagađenje voda.

Domagoj, entuzijast na području znanosti i ekologije od malih nogu, prvo svoje djelo nazvao je “Ribe kao bioindikatori zagađenja vode u rijeci Dravi”. Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba.

Ovo istraživanje rezultiralo je sudjelovanjem na Milenijskom kampu mladih u Helsinkiju, gdje je istraživao utjecaj zagađenja voda, te osvajanjem zlatne medalje na Međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika 2012. godine u Nizozemskoj.

Ta su ga ostvarenja dovela do akademske stipendije za studij farmacije na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu na Majni, gdje vrijeme posvećuje svojoj strasti prema znanosti i sviranju glasovira.

Domagoj snažno podržava EU i govori četiri službena jezika Unije.

Zlatan Vehabović

Zlatan Vehabović nagrađivani je hrvatski umjetnik. Trenutačno polazi postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a svoja djela izlagao je diljem svijeta, uključujući Njemačku, Austriju, Sloveniju, Italiju, Švedsku, SAD, kao i rodnu Hrvatsku.

Posljednjih nekoliko godina proveo je stvarajući narativne slike koje su koncipirane tako da izazivaju publiku zagonetkama i metaforama.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Nagrada Hrvatske gospodarske komore te Grand Prix Međunarodne udruge likovnih kritičara. Aktivno sudjeluje u projektu 208, kampanji koju zajednički organiziraju Vlada Republike Hrvatske i francusko veleposlanstvo u svrhu razminiranja područja njegove domovine.

Također, Zlatan pronalazi vremena za organizaciju umjetničkih programa za studente i mlade,te za djecu s cerebralnom paralizom.

Marko Pavlović

Marko Pavlović je nagrađivani hrvatski dizajner proizvoda iz Zagreba.

Marko radi kao dizajner proizvoda na stvaranju jedinstvenih dizajnerskih rješenja u različitim djelatnostima, s posebnim fokusom na didaktičke igračke.

Diplomirao je na Odsjeku za studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i osvojio svjetsko priznanje za svoj revolucionarni dizajn slagalice OBLO™ koju se može opisati kao rođakinju Rubikove kocke za djecu predškolskog uzrasta.

Markov je novi izum 3D slagalica pod nazivom Logiq Tower™. S više od 22 000 mogućih rješenja bez dvojbe bi mogla postati najizazovnija mozgalica na tržištu.

Svojim dizajnerskim ostvarenjima osvojio je brojne nagrade diljem Europe i SAD-a. Nedavno je , 2012. godine, nominiran za nagradu za dizajn koju dodjeljuje Njemačko vijeće za dizajn.

Matko Čančer

Hrvatski znanstvenik Matko Čančer je stručnjak u području genske i stanične terapije.

Matko je mladi hrvatski znanstvenik koji trenutno radi s profesorom Magnusom Essandom na sveučilištu u švedskom gradu Uppsali, na istraživačkom projektu koji se bavi liječenjem neuroblastoma, raka od kojeg najčešće obolijevaju djeca.

Premda je navršio tek 24 godine, Matko je već koautor tri ključne referentne publikacije koje su bile predstavljene na međunarodnim konferencijama u SAD-u i Europi.

Također, Matko je talentirani znanstvenik na području molekularne biologije i biokemije. Prethodno je radio na otkrivanju genetskih mutacija u bolesnika s leukemijom pri Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu.

Osim materinskog hrvatskog, Matko govori engleski, njemački i švedski jezik.

Tim iDerma

Ana Burica, Josipa Majić, Petra Milković su mlade hrvatske poduzetnice.

Ove tri studentice poslovne škole Sveučilišta u Zagrebu objavile su vlastiti inovativni softver koji dermatolozima omogućuje prikupljanje podataka o pacijentima i praćenje terapije na jedinstven i vrlo personaliziran način.

Svrha je softvera zamjena zdravstvenog programa koji radi na načelu “univerzalnosti” nuđenjem individualno prilagođenih tretmana.

Ovaj se projekt, pod nazivom “iDerma”, našao na naslovnicama nekolicine medija. Osim toga, projekt je u 2012. godini bio naveden kao jedna od uspješnih poslovnih priča, a suosnivačice su pozvane kao izlagateljice tijekom Tjedna konkurentnosti za 2013. godinu koji je održan na zagrebačkom sveučilištu. (index.hr)