Najbrži automobil na 402 metra na području Virovitičko-podravske županije je Fiat Uno vlasnika Ivana Maljka

Na streetrace natjecanju ubrzanja na 402 metra pod nazivom “Osijek Street race show 11” održanom 31. kolovoza i 1. rujna u Osijeku, sudjelovali su i vozači s područja Virovitičko-podravske županije. Srebrnu medalju u klasi SP2 osvojio je virovitičanin Ivan Maljak sa svojim Fiat Unom prerađenim u pravo čudovište. Vrijeme koje je njegov automobil napravio na 402 metra (12.450), je vrijeme koje niti jedan automobil s područja naše županije ne može dostići.

Ivan se i prije u utrkivao s Porscheima, Mercedesima AMG i raznim sličnim monstrumima na četiri kotača, ali svi su oni ostali u retrovizoru malog Fiat Una, kojeg je ponosni vlasnik od standardnog 1.3 litrenog turbo motora sa 105 KS pretvorio u zvijer sa 1.6 turbo motorom koji razvija brutalnih 300 konjskih snaga. Snaga je to koju Ivan, dugogodišnjim iskustvom bavljenja automobilizmom, jedva uspijeva prenesti na cestu.

“Streetrace natjecanjima bavim se od 2003. godine, kada sam počeo sa malo prerađenim Fiatom Uno s 1,3 litrenim turbo motorom. Par godina kasnije, na nagovor prijatelja u Fiat Uno ugradio sam 1,6 litreni motor iz Fiat Tipa na koji sam kasnije sam stavio turbo punjač i preradio motor te ugradio programbilni ECU. Kasnije sam, obradom glave motora te podešavanjem omjera zraka i goriva, uspio podići snagu motora na gotovo 300 konjskih snaga. Ta je snaga previše za automobil koji teži manje od 800 kila, pa imam dosta poteškoća s prijenosom snage na podlogu. Automobili protiv kojih sam se utrkivao bili su zvijeri od preko 500, pa čak i 600 konjskih snaga, ali sam na ubrzanju od 402 metra uspjevao biti brži od njih. Tijekom svih ovih godina kod prerade automobila pomogli su mi prijatelji, a posebno ekipa s foruma quartermile.ws i Autoservisa Kazimir iz Virovitice” – izjavio je Maljak.

Utrke ubrzanja automobila na 402 metra održavaju se u svijetu preko pedestet godina, dok se u Hrvatskoj održavaju tek posljednjih desetak godina, odnosno od izlaska filma “Brzi i žestoki” koji je proslavio ovu vrstu natjecanja.