Kokoši pasmine brama i kokinkina pripadaju u red egzotičnijih i skupljih pasmina, a mnogi Virovitičani ne znaju da je njihov sugrađanin Miroslav Radović njihov strastveni i dugogodišnji uzgajivač. Dopredsjednik je Bantam kluba Hrvatska, ali i osnivač i tajnik Brama i kokinkina kluba Hrvatske koji je osnovao s Miljenkom Validžićem iz Slavonskog Broda. Miroslav je svestrani uzgajivač i veliki ljubitelj malih životinja pa su kroz njegovu uzgajivačnicu u vrlo lijepim volijerama prodefilirale brame gotovo svih boja, od bijelo-crne kolumbijske do jarebičasto-trakaste. Uz brame koje su stalno prisutne u njegovom uzgoju, bilo je tu i patuljastih wiandotta, faverola, australorpa, kokinkina, new hampshirica, orpingtona, šaboa i mnogih drugih.

– Obišao sam velike uzgajivače brama diljem Europe te stekao mnogo prijatelja i iskustvo u uzgoju te najcjenjenije pasmine koje zbog ljepote uvijek plijene pažnju na svim izložbama. Harmonija snage i plemstva, sjedinjenje s jedinstvenom veličinom osiguravaju ovoj pasmini jedno od prvih mjesta u širokom spektru uzgajivača rasne peradi kako kod nas, tako i u Europi – kaže Radović koji se ima čime pohvaliti i na međunarodnoj razini: s dvadesetak državnih šampiona, šampiona na međunarodnim izložbama te klupskih prvaka na raznim specijalkama. Radović je izlagao svoje ljubimce i na izložbama u Njemačkoj i Slovačkoj gdje nije postigao titulu europskog majstora uzgoja, ali odlični rezultati nisu izostali.

Postao je hrvatski majstor uzgoja u pasmini brama, a ta je titula do sada u Hrvatskoj dodijeljena samo pet puta, a Miroslav ju je osvojio čak četiri puta, što dovoljno govori o kvaliteti uzgoja ovog vrsnog uzgajatelja, a to znaju brojni uzgajivači koji u Viroviticu dolaze čak iz Ukrajine, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne Hercegovine.

– Dolaze kod mene kako bi kupili kokoši, a kvalitetne brame i kokinkine prilično koštaju pa ne žale novca ni truda kako bi do njih došli. One su stvarno moja velika ljubav – naglašava Radović koji se upravo priprema za odlazak u njemački Leipzig na 27. europsku izložbu malih životinja koja će se održati od 7. do 12. prosinca 2012., a na njoj se očekuje predstavljanje oko sto tisuća životinja iz svih grana uzgoja.

Slobodan KADIĆ