Andreja Rakošević (41) najčitačica je virovitičke knjižnice, knjiga je, kaže, opušta. Čita brzo, omiljeni su joj obiteljski i ljubavni romani, ali i krimići.

fbd17a6912d58c73e690f1c5230cf872

Istraživanje po kojem svaki drugi Hrvat ili Hrvatica u godinu i pol dana ne pročita niti jednu knjigu za nju ne vrijedi. Virovitičanka Andreja Rakošević (41) najrevnija je čitačica Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, pravi knjiški moljac koji u dvije godine pročita oko 300 knjiga i time daleko premašuje porazni nacionalni prosjek.

– Knjiga me opušta, zabavlja, to mi je užitak i odmor, kao nekome sport ili omiljeni hobi – priča Andreja koja u prosjeku pročita knjigu u dva dana, odnosno dvije večeri prije spavanja.

Radi u bolnici

– Brzo čitam, volim pročitati sve što se od pojedinog autora može pronaći, po tome sam vrlo revna pa zato, ako je vremena, tijekom vikenda pročitam i do tri knjige – sa smiješkom priča Andreja, koja je kao tajnica sanacijske ravnateljice zaposlena u virovitičkoj Općoj bolnici.

Majka dvoje djece ljubav prema knjigama otkrila je još u srednjoj školi. I tada je brzo čitala romane koji opisuju stvarnost, uz više manje sretan kraj, a odnosili su se na obiteljske zaplete, priče o životnim tragedijama i komedijama, ljubavne zavrzlame, intrige. Kada su djeca malo porasla i kada su joj obveze opet omogućile sat, dva za sebe svake večeri, vratila se knjizi i nastavila družiti sa svijetom u kojem su neke stvari slične, a neke drugačije u odnosu na realnost.

– Najviše volim žensko pismo. No pročitat ću svaki roman, važno je da slijedi osnovnu logiku, da ima dobru radnju, formu, likove. Poput svakog čitača, imam omiljene pisce i tematiku. Ja volim obiteljske i ljubavne romane i volim dobar krimić. Omiljeni autori su mi N. Roberts, S.E. Phillips, S. Brown, B. Joyce. T. Gerittsen. Čitam i na internetu ako knjige nema u tiskanom izdanju ili je ne mogu dočekati da se vrati sa posudbe – kaže Andreja čija je obiteljska iskaznica u knjižnici u dvije godine provučena više od 700 puta.

Umjesto cipela, kupuje – knjige

Bilo je tu i nešto lektire za osnovnoškolca i srednjoškolku, nešto filmova i glazbe, ali uglavnom je posuđivala knjige za sebe i tako postala najčitačica virovitičke Gradske knjižnice. Njenu ljubav prema literaturi podržava suprug Saša, koji u šali ističe da Andreja može puno čitati zato jer on obavlja kućanske poslove, kuha, sprema. Dodaje da ga uvijek zabavlja činjenica kako je Andreja zacijelo među rijetkim ženama koja umjesto cipela u svakoj velikoj kupovini mora kupiti – knjigu.

– Obavezno moramo u svaku knjižaru, vidjeti ima li nešto od njenih omiljenih autora, na to sam već navikao. A ako se dogodi da nema tražene knjige, onda sam siguran da će je posuditi od prijateljica, da će je naći negdje – kaže Saša koji je supruzi za ljubav obećao pročitati bar jednu knjigu godišnje.

Marija Lovrenc
Večernji list