Virovitici na brigu 44 kilometra cesta

Objavljeno:

spot_img

Virovitica

Gradu Virovitici pripao je 44,21 kilometar županijskih i lokalnih cesta na području koje obuhvaća grad. To su većinom ceste koje spajaju grad s prigradskim naseljima, te prilazi gradskoj obilaznici, tj. državnoj cesti D5. Prvi je to put u Hrvatskoj da je netko prenio javne ceste Županijske uprave za ceste u svoje vlasništvo.

Zakonom o cestama i Odlukom o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste, određene su javne ceste (županijske i lokalne) na području grada Virovitice koje prelaze u nerazvrstane.

– Kao što smo do sada obavljali te poslove za ostale nerazvrstane ceste, tako će se i sada obavljati svi ti poslovi i za ove preuzete ceste. Jedina razlika je u tome što inspekcijski nadzor nad tim cestama obavlja inspekcija za ceste Ministarstva, a za ostale nerazvrstane ceste komunalno redarstvo. Također postoji razlika u financiranju tih cesta, za koje se izdvajaju sredstva i iz izvora sredstava za financiranje javnih cesta, a proporcionalno udjelu duljine prenesenih cesta u ukupnoj duljini razvrstanih cesta – kazao je Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

Pravni je status nerazvrstanih cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze te se ne mogu otuđiti. Ove zakonom prenesene ceste upisuju se u zemljišne knjige i vode u kartici imovine grada koji njima upravlja, gradi ih i održava.

– Pozvali smo i druge gradove kojima je potrebna pomoć ili imaju nejasnoća da ovakav postupak realiziraju na temelju našeg iskustva, a do sada se još nitko nije javio. Prelaskom u vlasništvo stekli su se uvjeti i za kvalitetnije uređenje prometa, te jednaku brigu gradskih službi o svim nerazvrstanim cestama – zaključio je Kirin.

Svi problemi vezani uz ceste bit će brže riješeni. Neće biti upućivanja mještana u drugu instituciju, tj. u Županijsku upravu za ceste, nego će se za sve ceste naći rješenje u gradskoj upravi.

Ceste u dobrom stanju

Što se tiče obnove tih cesta, sve su one u donekle dobrom stanju, a za dio cesta kojima je potrebna obnova poslovi su već ugovoreni i u tijeku je sanacija preko interventnih zahvata koje je odobrilo ministarstvo. Za sve ostale radove već je ugovoreno redovito održavanje u sklopu ugovora kojim se održavaju i ostale nerazvrstane ceste – dodatno je pojasnio gradonačelnik Kirin.

Slobodan KADIĆ

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...