Gimnazija Petar Preradović iz Virovitice s partnerskim srednjim školama iz Slatine i Orahovice sudjeluje u europskom projektu „Zajedno kroz prirodoslovlje”, vrijednom više od 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Tijekom projekta izradili su čak osam kurikuluma izborne nastave iz prirodoslovlja.

Međupredmetni kurikulumi poput karika povezuju redovite nastavne predmete u jednu učenicima jasniju cjelinu. Tako se već od ove godine eksperimentalno provode tri kurikuluma fakultativne nastave: Funkcije u prirodoslovlju, Fizikalni eksperimenti i Informatika u multimediji i dizajnu.

Iz svih triju škola nastavnici su se educirali i sada mogu koristiti i izrađivati nastavne planove i mogu raditi u tim fakultativnim predmetima bez obzira što su predmeti zapravo napravljeni tako da su sadržaji međupredmetni, rekla je ravnateljica Gimnazije Petra Preradovića Jasminka Viljevac.

[youtube id=”NDfYp6WjuUM”]

Za sve prirodoslovne smjerove, učenici mogu izabrati onaj predmet koji njih više zanima i koji će im malo nadograditi možda ono znanje ili čak razumijevanje onih sadržaja koje na samom satu nisu uspjeli naučiti, objasnila je profesorica matematike i informatike Marija Vidalina.

Novi pristup u nastavi pomoći će učenicima i u daljnjem školovanju – na fakultetima.

Projektom je opremljena informatička učionica u virovitičkoj gimnaziji, nabavljena je oprema za nastavu biologije, kemije, fizike i geografije za sve tri škole. Izrađeni su i zasebni priručnici za nastavnike i učenike, a na platformu za e-poučavanje postavljeni su sadržaji za samostalan rad učenika.

Kurikulumi su podložni promjenama, a njihovo eksperimentalno provođenje u tri škole s više od 1300 učenika može ponuditi bogato iskustvo u praksi nastavi li se izrada cjelovite kurikularne reforme u Hrvatskoj.

Leo Škrinjarić