Početna konferencija projekta vrijednog 50 milijuna kuna: Virovitička Opća bolnica smanjit će liste čekanja te povećati funkcionalnost dnevnih bolnica

Jedan od najvećih i najznačajnijih projekata na području Virovitičko-podravske županije je počeo s provođenjem. Naime, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je početna konferencija projekta “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica” vrijednog 50 milijuna bespovratnih EU kuna, odobrenih u stopostotnom iznosu što predstavlja financijski najveći ostvareni europski projekt Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije.

Provedbom projekta virovitička Opća bolnica smanjit će liste čekanja, broj akutnih kreveta te istovremeno povećati funkcionalnost dnevnih bolnica. Početak provedbe predviđen je u jesen ove godine, a završetak 2019. godine.

Nazočne je na početku pozdravila ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, a sam projekt je kroz prezentaciju predstavila njegova voditeljica Neda Martić.

Projekt se sastoji od tri modula:

– Dobivenim sredstvima opremit ćemo pet operacijskih sala, jedinicu za intenzivno liječenje, sobu za buđenje, četiri dnevne bolnice: oftalmološku, pedijatrijsku, internističku i kiruršku i izgradit ćemo jedno novo krilo bolnice u koje ćemo smjestiti sva ti bolnička laboratorija, dakle patohistološki, citološki i medicinsko-biokemijski, što će omogućiti bržu i bolju analizu bržu i bolju analizu – rekla je ravnateljica Opće bolnice Mirjana Peček.

Podršku projektu dao je gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je naglasio kako će pomoći da se bolnica opremi tako da bude primjer regionalne bolnice, kako bi mogla pružiti najkvalitetnije usluge ne samo, za stanovnike Virovitičko-podravske, već i ostalih županija čiji pacijenti dolaze u Viroviticu, jer „ljudi tek kada se razbole počnu cijeniti zdravlje i one koji o njemu brinu i skrbe“, podcrtao je Kirin.
Predsjednik Upravnog vijeća Igor Andrović, posebno je apostrofirao kako se ulažu napori da naši pacijenti dobiju adekvatnu terapiju i potrebnu medicinsku skrb.

– Ovako velik projekt pokazuje, kako smo, i Virovitičko-podravska županija i VIDRA, spremni i napisati i provoditi ovako velik projekt. Moram napomenuti i da smo jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj, čije poslovanje je za ožujak u pozitivi od oko 200.000 kuna i na tome zahvaljujem svim djelatnicima bolnice, medicinskim tehničarima, sestrama, liječnicima, upravi i svima koji su svojim zalaganjem tome doprinijeli. Time smo pokazali da se timskim radom može mnogo toga napraviti na dobrobit Opće bolnice i prije svega, naših pacijenata kako bi zdravstvena usluga njima bila dostupnija i još bolja i kvalitetnija – rekao je Igor Andrović.

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak istaknula je važnost koordinacijskog tima na ovom projektu, dok je u ime Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te SAFU-a nazočnima na entuzijazmu čestitao ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuvši kako je ovaj projekt dio Vladinog Projekta Slavonija, kojim se želi na područje Slavonije, Baranje i Srijema uložiti 2,5 milijarde eura.

– Upravo je Opća bolnica Virovitica dobila najveći bespovratni iznos sredstava. Dobivenim medicinskim aparatima, pacijenti više neće morati ići u Zagreb i veća mjesta, jer će zahvaljujući modernoj tehnologiji, istu kvalitetu usluge imati i u Virovitici. 2017. godina je ključna za nas, jer smo pred sebe postavili zadaću o povlačenju 8,5 milijardi, a već smo 40 posto od navedenog dogovorili. Uskoro stanovnike Virovitičko-podravske županije očekuje još lijepih vijesti,a jedan je skorašnje potpisivanje ugovora za Geopriče Parka prirode Papuk, gdje će se, između ostalog, u Voćinu graditi Geo info centar, te cesta od Slatinskog Drenovca do Jankovca – naglasio je Tomislav Petric.
Početnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Orahovice Darko Žužak, načelnici Hrvoje Miler i Mirko Mališ, ravnatelj PP Papuk Alen Jurenac, županijski pročelnici i ravnatelji, predstavnici OB Virovitica… (Fotografije: Kristijan Toplak)