Održana prezentacija postupka zaštite “Virovitičke paprike”

Objavljeno:

spot_img

Virovitička paprika zaštićena oznakom zemljišnog porijekla

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je prezentacija postupka zaštite “Virovitičke paprike” koju je nazočnima predstavila Marija Cerjak, profesorica Zavoda za marketing u poljoprivredi Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prezentaciji su, između ostalih, nazočili župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik župana Zvonimir Koić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Marija Petin, predsjednik Udruge proizvođača povrća VPŽ Miroslav Filipović…

Prezentiran je cijeli postupak zaštite paprike oznakom zemljopisnog podrijetla, ali i razlike raznih metoda zaštite intelektualnog vlasništva… Proces zaštite Virovitičke paprike trajao je od 2006. do 2013. godine., a započeo je anketiranjem proizvođača, istraživanjem tržišta te prikupljanjem povijesnih dokaza o podrijetlu paprike. U početku plan je bio zaštititi samo jednu vrstu paprike – paradajz papriku, ali tijekom provedbe projekta odlučeno je zaštititi 3 tipa paprike, a to su paradajz paprika, roga i babura. Karakteristike paprike iz virovitičke regije su proizvodnja na obiteljskim gospodarstvima, povoljni agro-klimatski i pedološki uvjeti te prepoznatljivost na domaćem i regionalnom tržištu (Slovenija, BiH…).

Završnu riječ održao je Miroslav Filipović, koji je jedan od najangažiranijih u cijeloj priči o zaštiti Virovitičke paprike. On se zahvalio, prvenstveno tadašnjem županu Zvonimiru Šimiću s kojim je projekt i započet, Virovitičko-podravskoj županiji i sadašnjem županu Tomislavu Tolušiću na svesrdnoj pomoći i angažmanu kako bi se projekt uspješno završio. Zaštićeni znak Virovitičke paprike bi se, prema njegovim riječima, u budućnosti trebao iskoristiti na proizvodima koji bi bili proizvedni, prerađeni i pakirani u Virovitičko-podravskoj županiji što podrazumjeva, između ostalog, ulaganje u proizvodne i prerađivačke pogone.

 

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni