Virovitičko-podravska županija nakon sudske presude morat će isplatiti naknade za članove biračkih odbora i povjerenstava izbora za Vijeće srpske nacionalne manjine koji su održani 27. lipnja 2010. godine. Riječ je o iznosu od gotovo 500.000 kuna, a dužni su isplatiti i oko 200.000 zateznih kamata. Tako je odlučio Županijski sud u Varaždinu, a novinare na konferenciji za medije informirao Siniša Prpić, predsjednik Hrvatske stranke pravne države.

– Prošle su četiri godine od izbora, a župan Tolušić je smatrao da Županija nije dužna isplatiti novac za članove biračkih odbora i povjerenstava. Nakon toga, Županijsko izborno povjerenstvo (koje čine uglavnom suci) tužilo je Virovitičko-podravsku županiju štiteći prava članova biračkih odbora i povjerenstava za ukupan iznos naknada od približno 500.000 kuna – ističe Prpić.

Presuda je donesena, a, nastavlja Pripić, dobra vijest je da će članovi biračkih i povjerenstava konačno dobiti svoj novac, a loša vijest je to što će sve to platiti porezni obveznici – građani Virovitičko-podravske županije.

– Opet se radi o bahatosti, aroganciji, nerazboritosti i tvrdoglavosti župana Tolušića, čovjeka koji je pravomoćno osuđen zbog klevete i vrijeđanja na portalu virovitica.net. Varaždinski sud treba poslužiti kao primjer i čini mi se da doista provodi slovo zakona i da je dosta neovisan u našem klimavom pravosuđu – pojasnio je Prpić pohvalivši pozitivne pomake u sudstvu.

Prema riječima župana Tomislava Tolušića, izbore nisu platili jer su smatrali da će ih platiti država budući da su bili izvanredni i s obzirom na to da ih je raspisala Vlada.

– Plaćanje tih izbora nije bilo zakonski regulirano pa ih zbog toga i nismo platili te smo se našli u sporu. Sud je potvrdio da nismo bili u pravu i platit ćemo taj iznos zajedno s kamatama kako je dosuđeno – zaključio je Tolušić.

Slobodan Kadić
Glas Slavonije