Povodom ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena) realizirati ćemo gostovanje galerije – Zelenog salona u suradnji s Udrugom PORART iz Pirovca.

Muzej

Program je baziran na autorskoj radionici te izložbi naziva Zeleni salon – Međunarodni dan muzeja 2013. pod vodstvom Manuele Srdarev i Sanje Mrše Vukman. Održavanje programa je zamišljeno na površinama gradskog parka ispred Muzeja i u prostoru Muzeja. Radionica je prvenstveno namijenjena obiteljima, djeci i roditeljima ali i ostalim posjetiteljima.

Udruga PORART gostuje u Gradskom muzeju Virovitica kao Zeleni salon, nomadska galerija, donoseći svoje radove. Zeleni salon je konceptualna komunikativna galerija u kojoj umjetnost i ekologija postaju neodjeljivi od života. Materijalizacija snova o mjestu za rad, druženje i izlaganje. Zeleni salon također uključuje projekt „Prekrivač za snove” odnosno rad na monumentalnim tekstilnim “mapama” koje tragaju za izvornim identitetom zajednice primjenom tradicionalnih materijala i tehnika na novi i doživljajno uzbudljiv način. Polazište je u lokalnim karakteristikama kao inspiraciji te iščitavanju specifične memorije kraja sačuvane u pričama, legendama, običajima ili slično. Polazište je uvijek realno, a ostalo je izmaštano kroz umjetničku kreaciju.

Predstavnice Udruge PORART instalirat će u izložbeni prostor Gradskog muzeja Virovitica već realiziran “PREKRIVAČ ZA SNOVE- MAPA SELA”, izveden u suradnji sa O.Š. Pirovac zajedno s radovima nastalim u Virovitici u svojevrstan umjetnički ambijent / izložbu.

Programe Udruge PORART karakterizira originalan multimedijalni i interdisciplinarni koncept provođenja (povezivanje kreirane priče primjerene radionici i mjestu u kojem ona nastaje, načina rada i interaktivne izložbe), korištenje prirodnih materijala i bojila u vlastitoj pripremi, atraktivne tehnike i autorski osmišljena promidžba.

Ciljevi njihovih radionica (kako navode) su: učenje i ovladavanje raznovrsnim tehnikama likovnog izražavanja, učenje kako reciklirati i kako reciklirani materijal kvalitetno redefinirati u novi sadržaj, razvijanje visokog stupnja ekološke svijesti koja je životna, upoznavanje mogućnosti korištenja prirodnih materijala i biljnih boja, te razvijanje senzibiliteta za njihovu ljepotu i vrijednost, razvijanje osjećaja za estetsku artikulaciju prostora, afirmacija i revitalizacija javnih prostora primjerenim i atraktivnim sadržajem, razvijanje osjećaja za vrijednosti kulturne baštine i bogatstvo autohtonih sadržaja, kvalitetno strukturiranje slobodnog vremena djece i odraslih, obogaćivanje kulturne ponude autorskim programima, predstavljanje načina rada Udruge „PORART” i njeno povezivanje s budućim partnerima na razvijanju mreže programa „PREKRIVAČ ZA SNOVE”.

Kako je i sam prekrivač zbir materijalnih i simboličnih poveznica sa “sjećanjem” i poveznica sa tradicijom koja se živi na suvremen način i kroz reinterpretaciju to je prikladan sadržaj za ovogodišnju temu Međunarodnog dana Muzeja.

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture.