Ovogodišnje prve uskršnje radionice u muzeju započele su početkom ožujka dolaskom djece iz DV Cvrčak. Ovog Uskrsa ostvarena je dobra suradnja Grada Virovitice i Gradskog muzeja Virovitice u osmišljavanju uskršnjih dekorativnih jaja. Nabavljena su tako velika jaja za vanjsko uređenje grada koja je muzej kroz edukativne radionice krenuo ukrašavati. Pet jaja biti će ukrašeno tradicionalnim motivima, dok će pet jaja biti ukrašeno modernim izričajem.

Virovitički muzej

U srijedu i četvrtak (2. i 3. ožujka) skupine „Ribice“ i „Tintilinići“ DV Cvrčak uz bojanje velikih jaja naučili su nešto o virovitičkim tradicijama ukrašavanja jaja, tehnikama i motivima. Također, kustosica Etnološkog odjela im je pripremila dio muzejskih pisanica koje su razgledali, a potom i dio fotografske građe uskršnjih jaja iz cijele Hrvatske.

Virovitički muzej

Pod dojmovima viđenog koristili su voštane i drvene bojice kako bi oslikali svoje jaje. Velika jaja „farbali“ smo prikladnim valjcima i s velikim oduševljenjem, a potom ručno oslikavali zadanim motivima pomoću spužvica. Tradicijski motivi „na cica-mace“ i tehnika otiska biljke uklopljeni su u moderni izričaj prigodnih boja ovog veselog Uskrsa.

Virovitički muzej

Zahvaljujemo svim „cvrčcima“, malima i velikima, odgojiteljicama Veri Lazić, Branki Grizelj, Dobrili Kovačić i Jadranki Ciprijanović na susretljivosti i dolasku.

Virovitički muzej