Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec optužila je bivšu HDZ-ovu vladu da je pogodovala nekim poreznim obveznicima i omogućavala im neplaćanje poreza pa je tako porezni dug narastao na 52 milijarde kuna. Na listi je poreznih neplatiša otprilike 102.000 tvrtki i fizičkih osoba koje duguju 30 milijardi kuna.

No, N. Čavlović Smiljanec godinama je radila u Poreznoj upravi, i to uglavnom za HDZ-ove vlasti, na visokim dužnostima u područnom uredu Porezne uprave u Virovitici. N. Čavlović Smiljanec od 1994. do 1996. godine u toj upravi bila je načelnica Odsjeka za zajedničke i opće poslove, od 1996. do 2001. godine bila je pomoćnica pročelnika, a od 2001. do 2008. godine imala je funkciju načelnice Odjela za utvrđivanje poreza i doprinosa.

Nada Čavlović Smiljanec punih je 15 godina radila u područnom uredu Porezne uprave u Virovitici u kojem je do 2008. godine bila pročelnica i načelnica

A prema listi srama koja je ovih dana objavljena, u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj je punih 15 godina za naplatu poreza bila zadužena i sadašnja šefica Porezne uprave, ukupno je otprilike 500 milijuna kuna nenaplaćenih poreza. Tako 76 tvrtki iz te županije duguje oko 126 milijuna kuna poreza i doprinosa, 3504 građana dužno je otprilike 289 milijuna kuna, a 263 fizičke osobe koje obavljaju djelatnost dužne su otprilike 86 milijuna kuna za poreze.

Pokušali smo doći do komentara N. Čavlović Smiljanec za nenaplaćene poreze u njezinoj županiji, no nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Porezna uprava, nakon što je objavili listu najvećih neplatiša poreza u Hrvatskoj, najavila je prve akcije u naplati tog duga, a to su ovrhe nad imovinom najvećih dužnika. Prvi na toj listi za odstrel bit će odgovorne osobe u tvrtkama koje imaju jednog ili ni jednog zaposlenika, a koje su otvarane kako bi se izbjegavalo plaćanje poreza. Prema podacima PU već je spremna lista takvih šesto tvrtki, a rješenja o ovrsi mogla bi biti odaslana do kraja ovog mjeseca.

Duga procedura

No procedura naplate dugova iz imovine dužnika bit će vrlo duga, kažu dobro upućeni, a može potrajati i nekoliko godina. Naime, zaplijenjena imovina ide na bubanj, a za što se raspisuju natječaji koji se uglavnom ponavljaju. Usto, problematični su i kapaciteti Porezne uprave za neku veliku akciju prisilne naplate. U PU radi 3500 ljudi, a na bolovanju je stalno njih otprilike 800, kažu dobri poznavatelji prilika. Na prisilnoj naplati pritom radi 400 do 500 ljudi koji, osim toga, obavljaju i standardni nadzor.

Večernji list