Ministar financija Boris Lalovac, prema napisima u Večernjem listu, tvrdi da su plaće u tijelima lokalne uprave veće od državnog prosjeka. Očito je da je ministar ponovo u istu analizu stavio i Grad Zagreb, Zagrebačku županiju kao i Virovitičko-podravsku županiju. Tijela lokalne i područne uprave na području Virovitičko-podravske županije su prema istraživanju Večernjeg lista od 2010. godine do 2013. smanjile plaće svojh zaposlenika za čak 21,35% i sada prosječna plaća iznosi 4.487 kuna, što je najniže u Republici Hrvatskoj.

Virovitičko-podravska županija ima najefikasniju upravu u državi, a najmanje je plaćena

Najveće prosjećne plaće imaju zaposleni u tijelima lokalne i područne uprave u Zagrebačkoj (8.131 kn), Istarskoj (8.076 kn) i Primorsko-goranskoj županiji (7.868 kn) i daleko su veće nego u županijama kao što su Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija koje imaju ispod 4.800 kuna.

Virovitičko-podravska županija ima najefikasniju upravu u državi, a najmanje je plaćena

Nakon što su lokalne vlasti najavile da će državu tužiti Ustavnom sudu zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak, iz Vlade ostaju pri stavu da lokalni proračuni imaju prostora za štednju.

– Prosjećna plaća u lokalnoj upravi na području Virovitičko-podravske županije smanjena je sa 5.705 kuna (2010.g.) na 4.487 kuna (2013. g.), i uzevši u obzir da imamo najmanju županijsku upravu u Hrvatskoj sa svega četrdesetak zaposlenih mislim da smo dobar primjer efikasne lokalne i područne uprave. Znamo dobro da su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica u samom vrhu riješenih predmeta za legalizaciju, u kojoj je samo Županija krivnjom Ministarstva graditeljstva izgubila više od milijun kuna – istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. (vpz.hr)

Virovitičko-podravska županija ima najefikasniju upravu u državi, a najmanje je plaćena