Virovitičko-podravska županija je u petak, na poseban način dobila nagradu za brigu o ekologiji i njegovanju prirodnih ljepota u vlastitom podneblju – čak četiri nagrade osvojile su naše osnovne i srednje škole u okviru Ekološko-obrazovnog projekta Najljepši školski vrtovi, koji provodi Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora.

Svečana dodjela nagrada održana je danas na HRT-u, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i u nazočnosti predstavnika ministarstava koje podupiru projekt te župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave.

Čak četiri nagrade s područja naše županije dobili su: Osnovna škola Vladimira Nazora iz Nove Bukovice (ravnateljica Lareta Žubrinić), Tehnička škola Virovitica (ravnatelj Ivan Kućan) i Industrijsko-obrtnička škola Slatina (ravnatelj Mladen Graovac) koji su dobili nagradu za najljepši školski vrt, te Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci koja je dobila prizanje za etno-kutak u holu svoje škole.. Posebnu nagradu za promicanje ekoloških vrijednosti i rad na školskom vrtu primio je Drago Kraljik, ravnatelj Osnovne škole Mikleuš. Virovitičko-podravska županija postala je tako županija s najvećim brojem nagrada.

Na projektu su i ove godine sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, učenički domovi, djeca iz dječjih vrtića i polaznici centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Između ostalog, nagrade se dodjeljuju za promicanje uzgoja izvornog i domaćeg bilja, promicanja organske poljoprivrede, povratak tradicijskim vrtovima i prepoznavanje vlastitoga krajolika.

– Ovo je svojevrsna kruna ulaganja Županije u školstvo i obrazovanje. Ponosan sam na sve naše škole, a posebno na drugu nagradu, koju je danas za najljepši školski vrt dobila OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice – istaknuo je župan Igor Andrović nakon svečane dodjele nagrada u Zagrebu. Naglasio je kako je naša županija prepoznata u Hrvatskoj kroz projekte koji promiču zaštitu prirode, njegovanje tradicionalnih vrijednosti i očuvanje kulturne baštine, važne aktivnosti kojima se mlade generacije uče već od vrtićke dobi.

– Tehnička škola Virovitica sudjeluje u projektu “Izgubljene šumske voćkarice”, izgrađen je poseban plastenik za te potrebe i danas se mogu pohvaliti uzgojem rijetkih i sačuvanih biljnih vrsta s našeg područja. Danas, nagrađeni su za očuvanje biološke raznolikosti šuma, no njihov rad usko je vezan i za projekte, kao i rad drugih škola, što je samo još jedan dokaz da smo kao Županija na pravom putu.

Nastojimo kroz ulaganja u nadstandard za sve osnovne i srednje škole kojima smo osnivači omogućiti svim našim učiteljima, profesorima i osoblju što kvalitetnije uvjete za rad, a učenicima bolje uvjete i opremu na nastavi – rekao je I. Andrović, dodavši kako to ostvaruju ne samo putem decentraliziranih sredstava nego i sredstvima iz županijskog proračuna.

Kao primjer je naveo posljednje ugovore za pomoćnike u nastavi, sufinanciranje brojnih projekata, ali i energetske obnove, čije će uštede omogućiti opet nova ulaganja u isti, Virovitičko-podravskoj županiji važan segment – školstvo i obrazovanje, poručio je I. Andrović.

Inače, ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora. U projektu su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića, te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika, te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.