Virovitičko-podravska županija – mjesto nastanka prvog hrvatskog pjenušca

Objavljeno:

Virovitičko-podravska županija mjesto je nedirnute prirode koje krase, kako prirodna bogatstva, tako i kulturno-povijesne znamenitosti. Također, županija je poznata po bogatoj gastronomskoj ponudi, a zahvaljujući geografskom položaju, kao i plodnom tlu podno obronaka Papuka te bilogorskih obronaka Aršanja i Klainog brda, ujedno je i područje bogate enološke ponude koja obiluje vinima prepoznatljive kvalitete. Ta kvaliteta prepoznata je čak i izvan granica Republike Hrvatske.

Kada je riječ o enološkoj ponudi, postoji još jedna, možda manje poznata, ali ne i manje bitna zanimljivost. Naime, na području Virovitičko-podravske županije, točnije na području Slatine, proizvodio se prvi hrvatski pjenušac.

Njemačka kneževska obitelj Schaumburg-Lippe tijekom druge polovice 19. stoljeća na slatinskom je području provodila intenzivne gospodarske aktivnosti, u kontekstu kojih 1864. godine u Slatini započinje s radom tvornica pjenušavog vina. Od prvotnih 2.000 boca proizvedenih od grožđa sorte kadarka sa slatinskog i virovitičkog područja, krajem 19. stoljeća proizvodnja se povećala na približno 16.000 boca.

Tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg-Lippe u Slatini prestala je s proizvodnjom 1912. godine, a proizvodnja slatinskog pjenušca se u potpunosti ugasila 2013. godine.

Prvi hrvatski pjenušac bio je poznat u gotovo svim europskim dvorima. U cilju očuvanja ove slavne tradicije, od 2013. godine u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači proizvodi se vrhunski „Aršanjski pjenušac“.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni