spot_img

Virovitičko-podravska županija na visokom trećem mjestu prema visini proračuna po glavi stanovnika

Objavljeno:

Virovitičko-podravska županija – jedna od najpripremljenijih za povlačenje sredstava iz EU fondova

Virovitičko-podravska županijaPošto se kroz medije unazad dvije godine nerijetko povlači teza o ukidanju županija i formiranju 5 regija, Večernji list odlučio je izraditi analizu županijskih proračuna za 2015. godinu, analizirajući pritom ključne županijske prihode i rashode.

Proračuni županija u rasponu su od 67 milijuna kuna u Ličko-senjskoj županiji do 430 milijuna kuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno 879 kuna po stanovniku u Vukovarsko-srijemskoj do 1.876 kuna po stanovniku u Istarskoj. Proračun Virovitičko-podravske županije iznosi 144 milijuna kuna, a broj stanovnika je 84.836 te se po prihodu po glavi stanovnika Virovitičko-podravska županija nalazi na trećem mjestu s 1.699,75 kn.

Virovitičko-podravska županija našla se na tako visokom mjestu zahvaljujući apsorpcijskom kapacitetu za povlačenje sredstava iz EU fondova te pomoći i sredstvima za decentralizirane funkcije u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi iz državnog proračuna. Udio tih sredstava u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi oko 80% posto, a uložena su u realizaciju raznih aktivnosti iz gospodarskog, socijalnog, edukacijskog i znanstvenog područja, s krajnjim ciljem postizanja održivog razvoja koji u konačnici podiže kvalitetu života lokalnog stanovništva. Iznos tih sredstava u još 6 županija veći je od 50 posto, dok je najmanji udio u Zagrebačkoj županiji – 15,7 %.

Kao najpripremljenije institucije za povlačenje sredstava iz EU fondova županije su ujedno i generatori regionalnog razvoja, no one svoj potencijal ne mogu u potpunosti realizirati dok god vlada ne reagira na činjenicu da je Hrvatska najcentraliziranija država u Europi, ne uzimajući pritom u obzir da lokalnu samoupravu kao civilizacijsku tekovinu njeguje i Europska unija.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni