Ukinu li se općinski sudovi Slatini i Orahovici, građani do pravde mogu samo helikopterom

1
Ilustracija

Zahvaljujući vrlo strateškoj odluci Vlade RH i Ministarstva pravosuđa o ukidanju općinskih sudova u Slatini i Orahovici i njihovim pripajanju sudu u Požegi odnosno Slavonskom Brodu, Virovitičko-podravska županija po hitnom postupku nabavit će 10 ruskih transportnih helikoptera modela Mi8/17. Nosivost helikoptera je 4.000 kilograma, a najveća brzina 250 km/h.

Helikopteri će služiti žiteljima Virovitičko-podravske županije, posebno onima koji su gravitirali sudovima u Slatini i Orahovici, kako bi u zimskom periodu zbog loših vremenskih uvjeta na cestama mogli doći do sudova u Požegi i Slavonskom Brodu. Cesta od Orahovice do Kutjeva zbog loših vremenskih uvjeta zimi često bude zatvorena te će helikopteri služiti kako bi do Požege i natrag prevezli ljude, koji moraju primjerice izvaditi Uvjerenje o nekažnjavanju ili riješiti neki spor.

„Očito da ministar Orsat Miljenić nije upoznat sa situacijom na terenu i da ne zna što znači putovati u zimskom periodu preko Papuka, jer inače ne bi nikada donio tako nelogičnu odluku o ukidanju općinskih sudova u manjih sredinama. Ukidanjem 49 općinskih sudova ministar Miljenić želi postići uštede, ali nažalost to će, kao i većinom poteza ove vlade, napraviti preko leđa svojih građana, u ovom slučaju žitelja Virovitičko-podravske županije“, izjavio je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Zahtjev za sufinanciranjem nabavke helikoptera poslan je premijeru Zoranu Milanoviću kako bi u ovim teškim vremenima ipak pomogli ljudima koji će od sada morati putovati više od 100 kilometara kako bi došli do suda. Župan Tolušić poslao je zamolbu i ministru obrane Anti Kotromanoviću da mu pomogne tako što će preporučiti desetak svojih najboljih pilota helikoptera.