Virovitičko-podravska županija – najuspješnija županijska uprava u povlačenju sredstava iz EU fondova

Objavljeno:

spot_img

Županijska uprava Virovitičko-podravska jedna je od najmanjih, a istovremeno najuspješnija u povlačenju sredstava iz EU fondova

Virovitičko-podravska županija do sada je realizirala nekoliko velikih projekata iz pretpristupnih fondova, a u tijeku je realizacija prvih projekata financiranih iz strukturnih EU fondova. U pripremi ima i desetak velikih projekata s građevinskim dozvolama i svim popratnim studijima.

Županija je rano prepoznala važnost financiranja iz EU fondova te je 2008. godine, na inicijativu tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, osnovana VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. VIDRA je vrlo brzo, uz podršku Županije, prerasla lokalne okvire te danas predstavlja respektabilnu regionalnu agenciju koju je 2011. godine resorno ministarstvo proglasilo najuspješnijom razvojnom agencijom u Republici Hrvatskoj.

Do sada je u sklopu IPA programa 2007. – 2013. realizirano više od 50 projekata ukupne vrijednosti veće od 300 milijuna kuna.
Veliki projekti

Kapela nekada i sada

Polazeći od činjenice da je gospodarstvo županije bazirano na prerađivačkoj, drvnoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, Županija je prije četiri godine započela, u suradnji s poduzetnicima iz drvnog sektora, rad na projektu Panonski drvni centar kompetencija. Riječ je o prvom i najvećem projektu iz Strukturnih fondova EU vrijednom čak 45 milijuna kuna, čija je provedba u tijeku. Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici predstavljat će okosnicu razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvnoprerađivačkoj industriji na širem panonskom, ali i na čitavom području RH.

U sklopu IPA projekta prekogranične suradnje HU-HR 2007-2013 nazvanog D.E.N.S., obnovljena je zgrada Centra za održivi razvoj u Virovitici u kojoj je danas smještena Razvojna agencija VIDRA. Cilj projekta bio je prekogranično povezivanje poduzetnika i njihovo osnaživanje za zajednički nastup na stranim tržištima.

Drvni panonski centar

Provedbom projekta „E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji“ nastavilo se s ulaganjem u mijenjanje poduzetničke klime i jačanje regionalne konkurentnosti. Izgradnja novog Poduzetničkog inkubatora započela je u listopadu 2012. godine u sklopu EU projekta vrijednog 7,2 milijuna kuna. Nakon otvorenja, u samo nekoliko mjeseci ostvareni su zacrtani ciljevi, a odlično funkcioniranje jednog od najboljih poduzetničkih inkubatora u RH potvrđuje i činjenica da je u vrlom kratkom vremenu popunjen poduzetnicima početnicima.

Kako bi se i u budućnosti poticalo malo i mikro poduzetništvo, a time i ravnomjeran razvoj novih poduzetnika na području cijele županije, Virovitičko-podravska županija ima u planu gradnju poduzetničkih inkubatora još i u Orahovici, Slatini i Pitomači, za što su izdane građevinske dozvole.

Inkubator

Zahvaljujući EU sredstvima, Županija je realizirala i projekte zahvaljujući kojima je povećana turistička ponuda. Projekt “Drava4Enjoy”, vrijedan 2,1 milijun eura, najveći je projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Glavna aktivnost u sklopu projekta bila je obnova zapuštenog i ruševnog dvorca Janković u naselju Kapela Dvor u svrhu Turističko-edukacijskog centra.
Brigu za okoliš i kvalitetu života lokalnog stanovništva Virovitičko-podravska županija je pokazala i realizacijom projekta „Plan revitalizacije područja Križnica”, financiranim još iz PHARE CBC programa, što je bilo osnova za sljedeće projekte u koje je uključena Općina Pitomača, kao što je DRABALU, financiran iz IPA CBC HU HR te projekt „LIFE Old Drava“, koji je ujedno prvi projekt iz LIFE+ programa u Virovitičko-podravskoj županiji usmjeren na zaštitu okoliša i prirode.

Cilj projekta vrijednog 112.500,00 eura bio je revitalizacija posebnog prirodnog okoliša na području Križnice zajedno s optimiziranjem infrastrukture u ovom izoliranom pograničnom području. Lokalno stanovništvo u pograničnom području Hrvatske i Mađarske ovim je projektom dobilo povoljnije uvjete za život kao i značajne povlastice vezano za komunalne usluge.
Polazeći od činjenice da je gospodarstvo županije bazirano na prerađivačkoj, drvnoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, Županija je prije četiri godine započela, u suradnji s poduzetnicima iz drvnog sektora, rad na projektu Panonski drvni centar kompetencija. Riječ je o prvom i najvećem projektu iz Strukturnih fondova EU, čija je provedba u tijeku. Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici predstavljat će okosnicu razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvnoprerađivačkoj industriji na širem panonskom, ali i na čitavom području RH.

Jedan od posebnih prioriteta Virovitičko-podravske županije je briga za njene najmlađe stanovnike te stoga kontinuirano ulaže u škole i sustav obrazovanja. U samo pet godina na području županije izgrađeno je 27 područnih škola, dvije srednje, jedna visoka škola, pet školskih dvorana te studentski restoran. Važno je spomenuti da gotovo sve škole na području županije imaju iskustva u provođenju EU projekata te svaka ima barem jednu stručnu osobu osposobljenu za pripremu i provedbu projekata. Virovitičko-podravska županija, kao osnivač škola i inicijator projekata, redoviti osigurava sredstva za njihovu pripremu i provedbu, a sve u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Zahvaljujući provedenim EU projektima u školama podignut je standard obrazovanja, ali i kvaliteta boravka i prehrane. Primjerice, kroz projekt IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska 2007-2013 „Zajednički program škole u prirodi“, učionice u OŠ Suhopolje opremljene su školskim namještajem i informatičkom opremom, a u Područnoj školi Cabuna rekonstruirano je i namještajem opremljeno školsko potkrovlje. Projektom „Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra“ OŠ Eugena Kumičića Slatina i Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium, Szigetvar uskladile su kurikulume koji se odnose na područje eko programa i na inkluziju djece s poteškoćama u razvoju u redovne razredne odjele te su napravljene prijeko potrebne nove učionice za održavanje nastave za djecu s teškoćama u razvoju. Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica je, primjerice, u sklopu projekta „HU-CRO-FIT“ uspostavila suradnju s Školom DASzK iz Villanyja, u školi u Orahovici je izgrađen i u potpunosti opremljen školski vinski podrum, a sve s ciljem povećanja strukovne obrazovanosti u regiji.

Razvojna agencija VIDRA

Razvojna agencija VIDRA danas je središnje mjesto u županiji za informiranje o bespovratnim sredstvima Europske unije i nacionalnim sredstvima financiranja. U suradnji s VIDRA-om Županija kontinuirano provodi projekte koji su usmjereni na jačanje poduzetničke klime, konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, jačanje prerađivačke, drvnoprerađivačke i prehrambene industrije, energetsku učinkovitost, obrazovanje te povećanje turističke ponude.
Ovo je samo jedan mali dio koji pokazuje da Županija prepoznala činjenicu da je edukacija i razvoj budućih generacija njena najveća odgovornost te u skladu s time vodi brigu o tome da svi imaju jednak pristup obrazovanju te da svaka škola ima uvjete koji zadovoljavaju europske standarde obrazovanja.

Županija će i budućnosti nastaviti ovim tempom ulagati u obrazovanje. U planu je izgradnja Studentskog doma u Virovitici, u neposrednoj blizini Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Izgradnjom Studentskog doma te stvaranjem kampusa unaprijedit će se obrazovna infrastruktura u Virovitici te će se poboljšati kvaliteta obrazovanja kroz osiguravanje bolje dostupnosti usluga obrazovnih ustanova za veći broj studenata kako iz Županije, tako i iz susjednih županija.

Zahvaljujući inovativnom razmišljanju vodstva Županije, priča o Virovitičko-podravskoj županiji postala je priča o uspjehu – jedna od najmanjih županija u Republici Hrvatskoj je u vrlo kratkom roku postala primjer u korištenju europskih sredstava. Zahvaljujući apsorpcijskom kapacitetu za povlačenje sredstava iz EU fondova županija je postala mamac za svakog turista, a realizirani su i brojni projekti koji će doprinijeti povećanju poljoprivrednih prinosa i konačnoj kvaliteti proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta.
– Virovitičko-podravska županija je mala, ali definitivno najspremnija županija za povlačenje sredstava iz EU fondova. Imamo viziju kakvu županiju želimo i na koji način to postići. Cilj nam je razvoj svakog grada, svake općine i svakog najmanjeg naselja u njima te da svaki stanovnik županije ima zadovoljavajuću kvalitetu života i da mu osnovne usluge budu nadohvat ruke – riječi su obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...

Do kraja mjeseca u promet će biti puštena spojna cesta Gajeva – Vinkovačka

Radovi na jednom od dugo očekivanih projekata – spojnoj...