Virovitičko-podravska županija sponzorski u poslovnom mjesečniku Forbes

Objavljeno:

spot_img

Perspektive razvoja Virovitičko-podravske županije us sponzoriranom prilogu časopisa Forbes

Poslovni časopis Forbes je u svojem izdanju za mjesec ožujak objavio razgovor s županom Tomislavom Tolušićem o perspektivama razvoja Virovitičko-podravske županije. Župan Tolušić u razgovoru, između ostaloga, navodi kako su utvrđeni strateški ciljevi s naglaskom na razvoju gospodarstva zasnovanog na konkurentnoj poljoprivredi, poduzetništvu, izvoznoj industriji, zaštiti prirode i održivom turizmu. Investitorima se mogu ponuditi Drvni centar izvrsnosti i Tehnološko-inovacijski centar, ali i studetski dom i regionalni hospicij.

Forbes

Župan Tolušić je, na pitanje kako vidi županiju za pet ili više godina, odgovorio: “Očekujem bitne promjene u sektoru gospodarstva. Vidim puno malih poduzetnika u ICT sektoru u našem e-inkubatoru kako razvijaju proizvode za EU tržište, nove pogone za proizvodnju koncentrata iz ljekovitog bilja ili jabučnog octa. Vidim Virovitičko mlijeko na policama trgovina, OPG-e kako prodaju svoje proizvode turistima, vidim obnovljene dvorce kako na kongresima ugošćuju poslovne ljude iz cijele zemlje, vidim studente na fakultetima.”

Uz župana Tolušića, novinar Zdravko Basarić, razgovarao je sa gradonačelnicima Virovitice i Orahovice, Ivicom Kirinom i Josipom Nemecom, ravnateljicom razvojne agencije VIDRA Sanjom Bošnjak i tajnikom HGK ŽK Virovitica Milanom Vanđurom.

Gradonačelnik Kirin u razgovoru naglasio je važnost poduzetničkih zona, kroz koje vidi budućnost razvoja Virovitice, a isto tako i nisku cijenu zemljišta u zonama i oslobađanje od komunalnog doprinosa, što bi dodatno trebalo privući investitore. “Grad Virovitica ima sedam osnovanih poduzetničkih zona, gdje posjeduje 135 ha”, kaže gradonačelnik Kirin. “… U zonama imamo potpisane ugovore s 32 investitora za 34 pogona, od kojih su čak 33 proizvodna… Imamo kvalitetnu radnu snagu, educiranu, mladu i spremnu na prekvalifikacije.” nastavlja gradonačelnik Kirin.

“Uz razvoj poljoprivrede, razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj i izgradnju Poduzetničke zone, grad Orahovica bi u sljedećih pet do deset godina trebao postati centar turizma Slavonije” – govori gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, koji upravo u razvoju turizma vidi dobru poslovnu šansu.

Realni sektor sačuvan od tranzicijskih potresa

“Poljoprivreda i prehrambena industrija i po tradiciji su od izuzetne važnosti u svim slavonskim županijama, pa tako i u našoj, gdje se kao strateški cilj izdvaja ne samo proizvodnja sirovine, već zdravih proizvoda, i to onih s dodanom vrijednošću” – u razgovoru naglasila je Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Tajnik HGK Županijske komore Virovitica kao jednu od najvećih razvojnih prepreka Virovitičko-podravske županije naveo je prometnu nepovezanost: “Virovitica je županijsko središte najudaljenije od autocesta (75 km do Kutine, 110 km do Varaždina, 130 km do Osijeka, 72 km do Pečuha u Mađarskoj) i brze ceste (92 km do Gradeca kod Vrbovca). Stoga, naglasio je Milan Vanđura, prema ovoj županiji i na njezinom području treba izgraditi suvremenu cestu (brzu ili autocestu) Gradec -Bjelovar – Virovitica – Barcs…

 

(forbes)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Gradu Virovitici čista petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u utorak, 29....

Što Grad Virovitica planira s djecom koja su ostala bez upisa u dječji vrtić?

– Grad Virovitica je u proteklih nekoliko godina uložio više...

Saznajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Virovitice

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u...

U Grčkoj pao osumnjičenik za zločine u Voćinu i Humu: Htio ići na ljetovanje, čeka ga izručenje RH

Grčka policija privela je u ponedjeljak 59-godišnjeg državljanina Srbije...