Virovitičko-podravska županija vodeća je u Hrvatskoj po projektima navodnjavanja

Objavljeno:

Virovitičko-podravska županija, vodeća je u projektima navodnjavanja u RH, to će u budućnosti predstavljati mogućnosti za novu prehrambeno-prerađivačku industriju

U Hrvatskoj trenutno imamo oko milijun hektara poljoprivrednog zemljišta. Od navedenog, navodnjava se samo 10.000 hektara, odnosno 1 posto. Zabrinjavajuć je to podatak s obzirom na prirodne – vodne resurse, mnogobrojne rijeka, a posebno onih koje se nalaze uz plodnu nizinu – Dravu, Savu i Dunav. No, Virovitičko-podravska županija ide u drugom pravcu i hrvatski je lider po projektima navodnjavanja. I kada se u rujnu, jer se tako očekuje, otvori sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška vrijedan više od 60 milijuna kuna čime će se vodom iz rijeke Drave navodnjavati 1.280 hektara površine, bit će to snažan ”vjetar u leđa” za ostale projekte.

Prema obradivim površinama, u odnosu na broj stanovnika, Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj, jer ovdje oranične površine zauzimaju 6,8 posto svih hrvatskih oraničnih površina. Zbog toga što je i poljoprivredno orijentirana županija, prepoznata je činjenicu da je poljoprivreda grana na kojoj se temelji njena budućnost, a navodnjavanje je zasigurno dio te priče.

Ove će se godine, u rujnu, u Virovitičko-podravskoj županiji, otvoriti najveći sustav navodnjavanja u RH – Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška. Radi se o površini veličine 1.280 hektara površine koja se nalazi uz rijeku Dravu, čija će voda navodnjavati plodna slavonska polja.

– Virovitičko-podravska županija je prepoznala svoje vodne potencijale. 2011. godine je pokrenuta izgradnja Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška i u rujnu ove godine, očekujemo da on bude otvoren. Projekt je to, vrijedan više od 60 milijuna kuna, koji s 99 posto sufinanciraju Hrvatske vode i s 1 posto Virovitičko-podravska županija – kazao nam je Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.

U PLANU SU JOŠ ČETIRI SUSTAVA NAVODNJAVANJA S NOVIH 5.000 HEKTARA NAVODNJAVANIH POVRŠINA

No, u Virovitičko-podravskoj županiji tu ne misle stati. U planu su novi sustavi navodnjavanja.

– Imamo građevinsku dozvolu za sustav Novi Gradac – Detkovac koje se rasprostire na 880 hektara. Tu je i sustav navodnjavanja Đolta, veličine oko 500 hektara. Projektira se i druga faza sustava Kapinci – Vaška veličine oko 800 hektara i trenutačno je u fazi projektiranje sustava navodnjavanja na području općine Lukač veličine oko 1.000 hektara. To je ukupno oko 5.000 hektara novih navodnjavanih površina. Time bi za 50 posto povećali ukupne navodnjavane površine u Republici Hrvatskoj i to nas čini liderom u RH.

Sustavi navodnjavanja nude novu bolju budućnost za poljoprivredu visokodohodovnih kultura.

– Upravo tako. To predstavlja mogućnosti za novu prehrambeno-prerađivačku industriju u županiji. Osim toga, takvi sustavi dovode velike kompanije koje grade preradbene kapacitete, što znači i zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, a također pomažu i malim OPG-ovima da se prebace na dohodovnije kulture. Tu nećemo stati, već planiramo nastaviti i do 2020. godine imati isprojektirano oko 10.000 hektara navodnjavanih površina, što je prosjek u razvijenim zemljama. Ono što je bitno naglasiti je da ćemo sustave navodnjavanja izgraditi i zahvaljujući EU fondovima i Programu ruralnog razvoja koji sustave navodnjavanja financiraju 100 posto – zaključio je Igor Andrović.

Dovršetkom ovih sustava navodnjavanja na području županije omogućit će se razvoj poljoprivrede iznimno važne gospodarske grane na ovom području što će doprinijeti povećanju poljoprivrednih prinosa, a stat će se na kraj i štetama od suša. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, a time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju, već i u zapošljavanju u poljoprivredi.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...