PlavciVirovitička IT tvrtka Plava tvornica i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici sklopile su 4. srpnja 2014. godine ugovor o poslovnoj suradnji s obzirom da postoji zajednički interes na provedbi i realizaciji različitih projekata u domeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U budućnosti će obje strane međusobno razmjenjivati, odnosno prenositi znanja i iskustva iz područja informacijsko – komunikacijskih tehnologija kako radi što kvalitetnijeg pozicioniranja Plave tvornice na ICT tržištu tako i zbog unapređenja osnovne djelatnosti Visoke škole, poglavito nastavnog procesa unutar kolegija „Osnove programiranja“, „Projektiranje i analiza informacijskih sustava“ i „Računalne mreže“.

dr.sc. Oliver Jukić, prof.v.š., prodekan za nastavu i voditelj Centra za istraživanje i razvoj Visoke škole Virovitica, smatra kako ovaj ugovor otvara prostor za međusobnu suradnju u radu na realnim projektima, ali i predstavlja odličan temelj za otvaranje novog studijskog programa iz ICT područja na Visokoj školi. Naglasio je da je studij računarstva jedan od strateških ciljeva Visoke škole, s obzirom da područje informacijsko-komunikacijskih tehnologija otvara veliki prostor za samozapošljavanje budućih prvostupnika, osobito ako se u obzir uzme djelovanje Poduzetničkog inkubatora kao značajne logističke potpore mladim poduzetnicima. Ovaj ugovor, ali prije svega otvorena suradnja, predstavljaju preduvjete za pokretanje novog studijskog programa, ali i za izgradnju kadrova u području tehničkih znanosti, na čemu Visoka škola kontinuirano radi već duže vrijeme.

Povodom potpisivanja ugovora, Ivica Horvat, direktor tvrtke Plava tvornica je izjavio sljedeće: „Suradnjom sa Visokom školom želimo ostvariti kvalitetan prijenos znanja i iskustava u oba smjera te razvijati nove projekte sa kolegama na Visokoj školi. Kako su se ciljevi Plave tvornice oko popularizacije zanimanja programera uklopila u strateške ciljeve Visoke škole, vjerujemo da ćemo zajedno omogućiti mladim ljudima pristup formalnom i praktičnom obrazovanju za ovo, na tržištu rada vrlo traženo zanimanje. Predviđamo kako će po završetku studija prvostupnici imati veće mogućnosti (samo)zapošljavanja, a mi kao poslodavci više potencijalnih zaposlenika. Kako je Plava tvornica član udruga Hrvatskih izvoznika software-a te Osijek Software City smatramo da ćemo doprinijeti razvoju Grada Virovitice prema jednom od centara razvoja informacijsko- komunikacijske tehnologije i time privući više mladih na studij na Visoku školu te istovremeno smanjiti odlazak naših mladih visokoobrazovanih osoba. Također, kao opći cilj ovakve suradnje svakako je i povećanje konkurentnosti Virovitice“.

Dekanica doc. dr. sc. Vesna Bedeković, prof.v.š. naglasila je kako Visoka škola Virovitica nakon provedenog postupka reakreditacije ovih dana, osim aktivnosti na uspostavljanju suradnje s Plavom tvornicom, te pripremi kadrova za prijediplomski studij Računarstva, također intenzivira i aktivnosti na pokretanju inicijalne akreditacije specijalističkog diplomskog studija Menadžmenta za čije će izvođenje od ministra znanosti, obrazovanja i sporta početkom jeseni biti zatražena dopusnica. Ustrojavanjem ovog specijalističkog diplomskog studija virovitičkim će prvostupnicima biti omogućen nastavak studiranja na diplomskoj razini i završetak studija u Virovitici. (vsmti.hr)