Vrh katoličke Crkve priklonio se službenom stavu Vlade Zorana Milanovića kako zapravo nema smisla zatvarati granice.

“Ocjenjujemo neprimjerenim i prakse potpunog zatvaranja granica te afirmaciju koncepcija strogog kažnjavanja izbjeglica zbog nedopuštenih prelazaka preko državnih granica. Smatramo kako takve mjere, osim što nisu i neće biti učinkovite u smislu smanjenja priljeva izbjeglica prema Europi, nisu niti pravedne”, stoji u poruci hrvatskih biskupa Komisije HBK Justitia et pax o izbjeglicama.

To je na tragu onog što je danas rekao i Milanović. Isto tako Crkva kao i Vlada koristi izraz “izbjeglička kriza” za razliku od ureda Predsjednice kojoj je to “migrantska kriza”.

Zatvaranje nije humano ni civilizacijski

“Oni koji pozivaju na zatvaranje granice trebali bi objasniti što pod time podrazumijevaju. Zatvaranje graničnih prijelaza nije zatvaranje granica”, rekao je Milanović dodajući da slanje vojske nije rješenje, ni zakonski, ni ustavno, ni civilizacijski.

Na istoj liniji je i general Ante Gotovina koji je uoči sastanka Vijeća za domovinsku sigurnost poručio da granice ni slučajno ne treba zatvarati.

Zatvoriti granice

Potpuno različit stav zastupa šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Jedino rješenje zatvaranje granice te sadašnji broj izbjeglica u zemlji zbrinuti na dostojanstven način”, tvrdi Karamarko koji je pohvalio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović što je podigla stupanj pripravnosti Hrvatske vojske. (Index.hr)