Vozači, dosta je igranja “ruskog ruleta” u kružnim tokovima!

Objavljeno:

spot_img

Kružni tok sam po sebi namijenjen je križanjima u kojima dolazi do velikog broja prometnica s više izlaza, ili pak onima visoko frekventnima kao što je to slučaj raskrižja Gupčeva-Svačićeva. Jedino uz pravilno korištenje kružnog toka može se doći do njegove učinkovitosti.

Otkada se izgradio kružni tok svjedoci smo učestalih primjera gdje se vozači pravila ne pridržavaju, bilo zbog nesmotrenosti bilo zbog pukog neznanja. Očito je velikoj većini potrebna dodatna obuka.

Policija tolerira pogreške vozača u kružnom toku, a ne tolerira prolazak kroz crveno. A dođe na isto!

Kružni tok

Najčešća greška koja se čini pri samom ulasku u kružni tok je kada vozači uključuju pokazivač smjera, koji bi upravo trebali davati na samome izlasku. A nerijetko tijekom vožnje kružnim tokom imaju uključen lijevi pokazivač smjera, što je apsolutno nepotrebno. Također, ono što je nekima nepoznanica jest – tko ima prednost? Primjerice, vozila koja već uđu u kružni tok i onda puštaju druga vozila prilikom ulaska. Osim što se stvara gužva, često se može izazvati sudar.

300 kuna kazna za bespotrebno i nepropisno uključivanje pokazivača smjera?

Pravila prometovanja u kružnom toku:

 • Promet se odvija u kružnom smjeru, obrnuto od kretanja kazaljke na satu – sukladno prometnom znaku „Kružni tok prometa“ (B62).
 • Na svim kružnim tokovima, vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost prolaska.
 • U kružni tok se ulazi bez pokazivača smjera.
 • U kružnom toku se ne koristi lijevi pokazivač smjera.
 • Prije izlaska iz kružnog toka obavezno morate desnim pokazivačem smjera obavijestiti druge sudionike o namjeri izlaska. To je važno kako onom tko vaš prolazak čeka da bi se uključio, tako i onom iza vas koji ima namjeru skrenuti i očekuje vaš brži odlazak.
 • Zabranjeno je i zaustavljanje i parkiranje i u kružnom toku i u zoni kružnog toka.
 • U kružnom toku zabranjeno je voziti se biciklom.

Korisni savjeti:

 • razmišljajte unaprijed o mjestu izlaska, da bi na vrijeme desnim pokazivačem smjera obavijestili druge sudionike o tome.
 • nemojte koristiti desni pokazivač odmah nakon ulaska u kružni tok, nego samo prije izlaza koji ćete koristiti
 • prilagodite brzinu kretanja i budite svjesni brzine dugih sudionika, vrijeme koje vam je na raspolaganju za uključivanje u kružni tok duže je od onog u klasičnom raskrižjima, jer je brzina vozila u toku daleko manja. Budite svjesni da na ulasku u kružni tok imate prometni znak „raskrižje s cestom s prednošću prolaska“ i tu zaustavljanje nije obavezno ukoliko nema vozila koje ste dužni propustiti. Svako vaše bezrazložno zaustavljanje uzrokuje zastoj nekoliko vozila iza vas i daleko manju protočnost. Isto tak u kružnom toku nema zaustavljanja da bi se propustilo uključivanje drugih sudionika.
 • ako iz bilo kojeg razloga niste skrenuli u namjeravanom pravcu, nikako nemojte zaustavljati vozilo i vraćati se natrag, ili pokušavati skrenuti smjerom koji nije tome namijenjen. Jednostavno obiđite jedan krug i skrenite iz drugog pokušaja. Kružni tok ne uzrokuje veću brzinu prometa, nego upravo obrnuto smanjuje brzine, ali uz pravilno korištenje rezultira daleko veću frekvenciju prometa, čime konstantnim odvijanjem prometa omogućava daleko veću protočnost.

BrodPortal/VT.info

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...