Podići svijest o palijativnoj skrbi na dobrobit starije populacije stanovništva, kako na području naše županije, tako i puno šire

Virovitičko-podravska županija, u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom i Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu, organizira tečaj o palijativnoj skrbi pod nazivom „Palijativna skrb u praksi“ koji se održava u Društvenom domu Opće bolnice Virovitica. Na svečanosti otvorenja, između ostalih su nazočili: obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Vlasta Vučevac, ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Igor Fazekaš, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ Miroslav Venus, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica…

– Inicijativa za ovaj tečaj je pokrenuta od Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Virovitica i Opće bolnice Virovitica jer je velik dio stanovništva, ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj, uglavnom starije životne dobi. Upravo njima, potrebna je određena pažnja i skrb, primjerena njihovim godinama i zdravstvenom stanju. Ovo je hvale vrijedan skup, na koji se odazvao velik broj stručnjaka, liječnika različitih profila. Cilj nam je podići svijest o palijativnoj skrbi na dobrobit starije populacije stanovništva, kako na području naše županije, tako i puno šire – kazala je između ostalog obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, koja je inače u uvodnom slovu i pozdravila navedeni skup.

Cilj ovog cjelodnevnog tečaja je prikazati razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, primjere dobre prakse, osnovne pojmove o palijativnoj skrbi i medicini, dosadašnje uspjehe kao i probleme na koje se svakodnevno nailazi. Uz organizatore ovog događaja, Virovitičko-podravsku županiju, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, suorganizatori su: Opća bolnica Virovitica, Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, Hrvatska liječnička komora podružnica Virovitica, Hrvatska komora medicinskih sestara VPŽ.

Vučevac: Kroz palijativnu skrb nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života

Vlasta Vučevac predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, bila je uvodni izlagač tečaja „Palijativna skrb u praksi“ u Virovitici.

– Tečaj je namijenjen svim liječnicima obiteljske medicine, bolničkim liječnicima i specijalistima, medicinskim sestrama, dentalnim liječnicima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, socijalnim radnicima, duhovnicima, psiholozima, ljekarnicima i volonterima koji imaju značajnu ulogu u palijativnoj skrbi. Palijativana medicina je novi, treći dio službene medicine, a palijativni skrb je samo jedan njezin dio koji govori o skrbi brizi o oboljelom neizlječivom bolesniku i o njegovoj obitelji.

Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti. Tu brigu ne može činiti jedan čovjek, jedan radnik, već jedan palijativni mobilni tim. Mi smo danas u Hrvatskoj, došli vrlo daleko, u fazi smo implementacije sustava palijativne medicine, a u stvaranju smo novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje će ući i skrb o palijativnoj brizi. Iako volonterizam još nije saživio kako očekujemo, on je iznimno važan u odnosu prema onima koji su neizlječivi, umirući. U tom pogledu imamo dobre primjere diljem Hrvatske, a tako i ovdje u Virovitici. Udruge su pokazale da imamo suosjećanje prema takvim pacijentima.

Kakva je suradnja s Virovitičko-podravskom županijom, gdje ste prije dva mjeseca održali sastanak na tu temu?

– Suradnja s Virovitičko-podravskom županijom je odlična, jer nakon samo dva mjeseca održan je ovaj skup. Naišli smo na veliko razumijevanje svih vodećih čimbenika Virovitičko-podravske županije, od obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak, pa nadalje. Svi sudionici su pokazali želju da ovdje što brže zaživi palijativna skrb. Za tu skrb moramo imati puno znanja i vještina kako bi mogli pratiti teško bolesnog umirućeg bolesnika. Palijativa nije samo znanje, ona je liječenje s puno empatije.

Nama je pacijent u središtu pažnje kako bi se udovoljilo njegovim željama i potrebama jer se tako čuva dostojanstvo čovjeka na kraju njegovog života – zaključila je Vlasta Vučevac. (Fotografije: Kristijan Toplak)