Za 20 puta manje sredstava dobit će se navodnjavanje za 700 ha veću površinu

Objavljeno:

spot_img

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u prostorima Gradske i Županijske organizacije SDP-a u Virovitici, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić i SDP-ov saborski zastupnik i kandidat za župana Virovitičko-podravske županije Tomislav Žagar, iznijeli su najnovije pojedinosti oko sustava navodnjavanja na području Kapinci-Vaška.

SDP

– Nakon nepune tri godine koje su prošle u neuspješnim pokušajima da se krene u kvalitetnu realizaciju ovog projekta, te nakon raskida ugovora sa izvođačem radova, tvrtkom ALPINE BAU Gmbh – podružnica Zagreb ( OSIJEK-KOTEKS d.d. ), temeljem odluke Stručnog tima za provedbu projekata NAPNAV-a, na 22. sjednici od 21.veljače ove godine, sredstva za sufinanciranje programa izgradnje sporazumne strane osiguravaju u omjeru 99% Ministarstvo poljoprivrede ( 58.410.000,00 kn ) i 1% Virovitičko-podravska županija ( 590.000,00 kn ). Odlukom Vlade J. Kosor taj omjer je bio 80% prema 20%. – naglasio je Dražen Kurečić. Zaključno sa 2012. godinom u projekte navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije ukupno je uloženo 15,55 mil. kn, dok se u 2013. godini u projekte navodnjavanja planira uložiti 28.915 mil. kn.

U prosincu 2012. godine provedeni su postupci javne nabave i to za:

1. Izgradnju dovodnog cjevovoda i crpne stanice SN Kapinci – Vaška
2. Izgradnja istočnog djela tlačne distribucijske mreže SN Kapinci-Vaška
3. Izgradnja zapadnog dijela tlačne distribucijske mreže SN Kapinci-Vaška

Ugovori za naprijed navedene radove su u fazi potpisivanja.

Osim navedenog pripremljni su i:

1. Prvi dodatak Ugovoru o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području Virovitičko – podravske županije.
2. Prvi dodatak Sporazuma o sufinanciranju programa izgradnje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Svih 5 naprijed navedenih dokumenata bit će poslano na potpis u Županiju u razdoblju 11.-15. ožujka 2013. Godine, zaključio je izlaganje Dražen Kurečić.

Predsjednik županijskog SDP-a, saborski zastupnik i kandidat za župana Tomislav Žagar skrenuo je pozornost na razlike u „vladanju“ ove i prijašnje Vlade RH.

– Već samim osvrtom na podatke koje je iznio kolega Kurečić očita je razlika u odlučivanju i načinu na koji se može pomoći jedinicama područne i regionalne samouprave. Ovim potezom Ministarstva poljoprivrede omogućena je ušteda Virovitičko-podravskoj županiji u iznosu od oko 14 milijuna kuna koje će, nadam se, iskoristiti i upotrijebiti za druge korisne projekte za dobrobit svih žitelja. Dakle, županija će sa dvadeset puta manje uloženih sredstava dobiti realizaciju projekta koji je do sada bio samo pokušaj. Što više, izvršena je optimalizacija tehničkog rješenja za SN Kapinci-Vaška (smanjeni profili cjevovoda, optimalizirana crpna stanica ukupnog kapaciteta 900 l/s na način da su 3 jače pumpe zamijenjene su s 5 slabijih s čime će biti omogućeno navodnjavanje još 700 ha (južno od kanala prema Višnjici) bez povećanja ukupnog kapaciteta crpne stanice). Moram istaknuti zadovoljstvo što će kvalitetnim rješenjem stručnih službi Hrvatskih voda te odlukom Ministarstva poljoprivrede ovaj projekt krajem 2014.godine biti na raspolaganju Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima okupljenima u Udrugu korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, naglasio je Žagar te dodao da će i drugi planirani projekti biti rješavani na transparentan i financijski što povoljniji način.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni