Prvak je države u starogrčkom, hrvatskom, svira klarinet i gitaru, piše pjesme, a želi studirati primijenjenu kemiju. Osamnaestogodišnji Luka Tripalo, o kojem smo već pisali, maturant Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, u svom životopisu bilježi još jedan uspjeh. Pod mentorstvom profesorice Sunčane Voronjecki, zbirkom poezije Theta osvojio je drugo mjesto na natječaju za najbolji literarni rukopis učenika osnovnih i srednjih škola na 50. Goranovom proljeću. Goranove nagrade za mlade pjesnike iz srednjih škola s područja RH dobili su i Dominik Čikor iz Ekonomske škole Daruvar kao prvi te Mavro Matasović iz Klasične gimnazije u Zagrebu kao trećeplasirani.

Luka Tripalo

– Goranovo proljeće je za mene bilo jedinstveno iskustvo. Bila je to prilika za susret ne samo s drugim mladim pjesnicima nego i s našim afirmiranim i iskusnim književnicima, što je svakome tko voli književnost veliko zadovoljstvo i čast. Od tri dana koliko smo bili u Rimu, selu pokraj Lukovdola, Goranova rodnog mjesta, dva smo dana sudjelovali u pjesničkim radionicama koje su vodili Marinko Kovačević, Miroslav Mićanović i Tomislav Zagoda – kaže Tripalo, koji je poeziju počeo pisati u srednjoj školi, a ozbiljno se njome zarazio prije godinu i pol, kad je nagrađena zbirka Theta počela nastajati. Pisanje i bavljenje riječju stoga mu više nije samo slobodna aktivnost; živiš ili pokraj poezije ili u njoj, sredine nema – dodaje mladi pjesnik.

Moći čitati vlastitu poeziju pred Brankom Čegecom, Arsenom Dedićem, Ivicom Prtenjačom i drugim značajnim imenima hrvatskog pjesništva doživio je kao iznimnu čast. Upoznao je i ovogodišnjeg dobitnika Gorana za mlade pjesnike, Stipu Odaka, i dobitnika Goranova vijenca, Branka Čegeca. O najboljima je odlučio prosudbeni sud kojim je predsjedao dr.sc. Branimir Bošnjak uz prof. Marinka Kovačevića te književnika Alojza Majetića.

U ožujku prošle godine Luka je postao pobjednik 25. Državnog prvenstva u poznavanju klasičnih jezika. Starogrčki mu je još od prvog razreda srednje škole, uz kemiju, bio najdraži predmet, odmalena je zaljubljen u grčku mitologiju pa mu je taj jezik bio izazovan i zanimljiv. Prvi je bio i na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika u Poreču. Luka je završio osnovnu i dva razreda srednje glazbene škole za klarinet, koji svira u Gradskoj glazbi Virovitica. S tatom svira i gitaru, nastupali su na Summer Blues Festivalu u Pirovcu i Tisnu, Blues Harp Festu 2011. (festival usnoharmonikaša Hrvatske) i Rock Blues Festu u Virovitici. Luka planira upisati primijenjenu kemiju, iako bi mu studij filologije ili književne povijesti i kritike bio prvi odabir kad bi s tim imao nekakvu perspektivu.

Slobodan KADIĆ

1 KOMENTAR

Comments are closed.