Postavljenjem kamena temeljca za gradnju novoga pogona, vrijednog više od četiri milijuna eura, u subotu je obilježena stota obljetnica rada virovitičke drvne industrije TVIN.

U tom će se novom pogonu, površine 3.000 četvornih metara, izrađivati elementi namještaja dužinskim i širinskim spajanjem. Izgradnja pogona povjerena je Jedinstvu iz Krapine, a prilikom njegova opremanja upotrebljavat će se uglavnom domaći strojevi.

“Kriza koja traje već pet godina prepolovila je proizvodne kapacitete, ali bez obzira na to svakodnevno radimo na smanjenju troškova proizvodnje i ulažemo u nove tehnologije kako bi se uspješno nosili s konkurencijom iz Kine, Rumunjske, Poljske, Letonije i drugih zemalja”, izjavio je na svečanosti generalni direktor Ivan Špoljarić.

Pogon je u tvorničkom krugu otvorio dugogodišnji direktor TVIN-a i predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Ivan Slamić.

“Prvih sto godina je završilo, uspješno u korist zajednice i radnika. Za drugih sto godina treba biti vrlo oprezan i pažljiv pa ulagati u investicije koje će nam kroz veću profitabilnost i zaposlenost povećati tržišni udio.

To je prvi korak u izradbi novih programa i boljoj finalizaciji kojom stvaramo stabilnost i sigurnost poslovanja kroz smanjenje cijene proizvodnje“, rekao je Slamić.

TVIN u svojih devet tvornica u Virovitici, Pitomači, Grubišnom Polju i Županji zapošljava oko 900 radnika i najveća je i najuspješnija tvrtka drvne industrije u Hrvatskoj. Od početka krize prihodi su im se prepolovili, pa su sa nekadašnjih 300 milijuna lani svedeni na 140 milijuna kuna. Tvrtka svo vrijeme posluje s dobiti i nema poreznog duga.

Zahvaljujući tridesetogodišnjoj suradnji sa švedskom Ikeom, preko 90 posto proizvodnje namještaja TVIN izvozi na tržište EU.

Na otvorenju su se pojavili samo gradonačelnik Virovitice i župan. Unatoč upućenim pozivima, nije došao nitko iz resornih ministarstava, niti iz Uprave Hrvatskih šuma.

Poslovni.hr