Zahvaljujući Kirinu, Virovitičani će bankama morati vratiti 16 milijuna kuna!

Objavljeno:

spot_img

Novo nepotrebno zaduživanje Grada Virovitice

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Virovitice u ovom sazivu zakazanoj za utorak 26. ožujka, vladajuća stranka i gradonačelnik Ivica Kirin novim zaduženjem dodatno će opteretiti prezaduženi grad i građane.

Dužničko ropstvo
Dužničko ropstvo

Odlukom tvrtke Plin-Vtc o ukupnom dugoročnom zaduženju od 11,23 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj potrebno je priložiti i jamstvo Grada Virovitice u visini 72 posto.

Nevjerojatno ali istinito – glavni razlog novog kreditnog zaduženja je izgradnja poslovne zgrade za Plin-Vtc, što je u ovo krizno doba nedopustivo. 

Drugi razlog su građevinski radovi na plinskoj mreži u naseljima općine Lukač, te u Rezovcu i Rezovačkim Krčevinama. Međutim, potrebe za prigradska naselja Virovitice iznose manje od 10 posto ukupnog zaduženja.

Temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu između ostalog stoji da mora biti naveden izvor financiranja pojedinog projekta. U ovom slučaju, tvrtki Plin-Vtc to uopće neće biti problem: samo će priložiti bankovna jamstva Grada Virovitice i četiri općine.

Ukupan iznos koji će građani Virovitice u roku 15 godina vratiti banci iznosi približno 16 milijuna kuna, a tvrtka Plin-Vtc to može namaknuti samo povećanom cijenom plina. Ovo je danas, kada svaka jedinica lokalne samouprave pokušava svojim građanima ublažiti teret gospodarske krize, vrlo nekorektan potez.

snimio: Antono Jurkin

HDZ je također svjestan da je u Virovitici najveći problem velika nezaposlenost. Međutim, ponovno i po tko zna koji put, bez srama nam upućuju poruku da ih to uopće ne zanima. HDZ ne želi raspoloživa kreditna sredstva ulagati u stvaranje pretpostavki za zapošljavanje. Važnije im je osigurati posao povlaštenim građevinskim tvrtkama koje dolaze iz drugih županija, tvrtke koje ne zapošljavaju naše sugrađane.

Je li pošteno ovako teško zadužiti gradski proračun nepuna dva mjeseca pred lokalne izbore? Usvajanjem ovoga prijedloga, novoj lokalnoj upravi i novom gradonačelniku namjerno će se podmetnuti klipovi u noge.

Izražavamo žaljenje i ogorčenje ovakvim jednostranim činom! U nemogućnosti da bilo što promijenimo, obzirom na vladajuću većinu, ističemo činjenicu da Ivica Kirin i HDZ sa svojim koalicijskim partnerima snosi svu odgovornost za ovu ishitrenu odluku.

Na kraju naglašavamo, da mi u SDP-u s kandidatom za gradonačelnika Damirom Barićem, ostajemo na čvrstom kursu: slijedeće četiri godine posvetiti ćemo se potpunoj zaposlenosti u našem gradu, bez nepotrebnog zaduživanja i opterećivanja gradskog proračuna.

Gradska organizacija SDP grada Virovitice

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...