U subotu, 26. rujna započeo je ciklus etnoloških radionica i prezentacija pod nazivom „Zaigrani muzej“. Radionice su organizirane u sklopu gostujuće izložbe „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja Zagreb. Na prvoj radionici posjetitelji su mogli čuti kako i čime su se djeca 60-ih godina 20. stoljeća igrala u Virovitici.

Gost Marijan Volenik ispričao je čime se igrao i ujedno pokazao novoizrađene igračke kakve su mu radili djed i otac. Za ovu prigodu izradio je vlastoručno nekolicinu prački, propelera od oraha i drveta, drvenih puški, mačeva, romobila i hopsala konjića. Spretniji i znatiželjniji mogli su se okušati i u gađanju lukom i strijelom. Sve predstavljene igračke su dane na korištenje, promatranje, isprobavanje i igranje u Muzeju.

Stariji posjetitelji s nostalgijom su se prisjetili svojih igračaka i „igara na ulici“, a mlađi su uživali u isprobavanju novih igračaka, kao i svojoj spretnosti u igranju s njima.

Slijedeće subote (3. listopada) gošća Muzeja je Bernarda Idžojtić koja će pokazati izradu krpenih lutkica. Zatim će se 10. listopada predstaviti mještani Sv.Đurađa sa lutkicama od komušine i izradom drvenih igračaka iz svog mjesta. Za kraj „Zaigranog muzeja“, 24. listopada ispričat ćemo nekolicinu dječjih priča na mikeškom uz gošću Antoniju Šerer.
Pozivamo sve zainteresirane da se, uz uključivanje u radionice, prisjete svojih igrački te ih donesu u Muzej gdje će moći biti trajno pohranjene i prezentirane svima.