Treći „zaigrani muzej“ u sklopu aktivnosti uz gostujuću izložbu „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja iz Zagreba ugostio je ove subote (10. listopada) mještane Sv. Đurađa. Oni su prikazali dio drvenih igračaka i igračake od prirodnih materijala kojima su se igrali kao djeca od 30-ih do 70-ih godina 20. stoljeća u Sv. Đurađu. Posebno zanimljivo bilo je isprobavanje drvenih „štula“, luka i strijele, „propelera“ od oraha i agacije, „violine“ od kukuruzovine. Na radionici dio igračaka se završavao pa se moglo vidjeti rezbarenje nožićem po luku i pripremu strijele s perjem.

Osim spomenutih igračaka mještani Sv. Đurađa su pokazali i vještinu pravljenja lutkica od komušine. Ovo je bilo posebno zanimljivo jer je rad bio protkan pričama i anegdotama nekadašnjeg života i seoskog djetinjstva u Sv. Đurađu. Komušina se močila u vodi kako bi bila savitljivija, upotrebljavao se konac radi učvršćivanja te mješavina brašna i vode u službi ljepila za kosu od kukuruza.

Muzej srdačno zahvaljuje mješanima Sv.Đurađa: Marija Laslo, Zlata Laslo, Mia Čađavčan, Krajinović Janja, Krainović Ivana,  Krainović David  , Božica Osrerman, Valentina Osterman, Marija Perić, Štefica Mikić, Natalija Vidak, Krainović Ivca, Darko Brljević, Baček Ivan, Čavarušić Ivan.

Dobru suradnju s lokalnom zajednicom prepoznali su brojni posjetitelji Muzeja. Zahvaljujemo najmlađim članovima LIK-a „Nikola Trick“ te Industrijsko-obrtničkoj školi iz Virovitice na sudjelovanju u radionici.
Posljednji „zaigrani muzej“ će ugostiti Antoniju Šerer u subotu 24. listopada kada ćemo slušati priče na mikeškom govoru i oslikavati zamišljene igre.