spot_img

Založili nekretnine roditelja i stvorili uspješnu drvnu industriju u Voćinu

Objavljeno:

Mario Abramović, Drvene konstrukcije
Mario Abramović, Drvene konstrukcije

Krenuli su iz skučenih sobica i s tavana, a posluju danas s cijelim svijetom, odakle im stižu priznanja i pohvale za trud i profesionalnost. Gotovo da im nema premca. Ili, založili su nekretnine svojih roditelja kako bi podigli kredit, otkupili i pokrenuli drvni pogon u koji se godinama nije ulagalo. Zasukali su rukave i primili se posla nakon što su nekadašnji industrijski divovi u kojima su radili otišli u stečaj, a iako im je, složit će se, teže što su u Slavoniji, nikada nisu odustali. Nisu osigurali samo posao sebi već i drugima. Poduzetnici su to, i tvrtke, koji dokazuju da se i u njihovu kraju, premda osiromašenom i iseljenom, može uspjeti. Oni su drugo, svjetlije lice Slavonije.

Mario Abramović i Miodrag Jarić bili su zaposlenici drvnog diva Gaj, a kada je tvrtka završila u stečaju, otkupili su voćinski pogon. Za kredit su založili nekretnine roditelja. Njihova tvrtka Drvene konstrukcije d.o.o., iz malog Voćina nedaleko od Slatine, zapošljava danas 45 radnika, najmanja plaća im je 4000, a penje se i do 7500 kuna. Polovicu proizvedenoga izvoze u Italiju, Crnu Goru, Bugarsku, a gradili su i dvije luksuzne stambene zgrade u švedskom gradu Uppsali.

– Nemamo standardizirani proizvod kojim bismo punili negdje police, nego radimo projekte, što je dosta teško i iscrpljujuće jer svaki put imamo nove investitore, nikada nam se nisu ponovila dva ista projekta. Usto, svaka država ima svoje standarde pa trebamo baratati s puno informacija i da bismo napravili kvalitetan proizvod – priča Abramović. Uz inozemstvo, usmjereni su i na Zagreb, Istru te Dalmaciju.

– Velik nam je problem što smo u Slavoniji, i to još u malom mjestu. Voćin je u srcu Papuka i loše je prometno povezan, što nam otežava, pogotovo kad vozimo grede od 40 metara. Podosta naših radnika dolazi iz mjesta udaljenih i po 50 kilometara. Puno bismo bolje radili da nam je tvornica u Zagrebu. No, volimo taj kraj, borimo se i razvijamo pozitivnu klimu – rezimira. Može se i tu uspjeti, poručuje, ali treba raditi non-stop.

– Nemam vikend, godišnji, pravo na bolovanje. Stalno smo dostupni jer kupac mora biti zadovoljan, to je najbolja reklama za sljedeći posao. Posla imamo, no rizici su veliki. Pratimo trendove na Zapadu, ulažemo u tvornicu, ali taktiziramo da se ne zadužujemo. To je dulji ciklus, ali puno sigurniji. Korektni smo prema dobavljačima, platimo i prije nego što mi dobijemo novac za projekt jer želimo da se osjećaju sigurno uz nas i da nam, kad treba, izađu ususret – ističe Abramović. (Večernji list)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni