Postavljanjem temeljnog kamena označen je početak radova na izgradnji nove Područne škole u Novoj Jošavi pokraj Orahovice. Izgradnju škole financiraju Virovitičko-podravske županija i Grad Orahovica, a vrijednost investicije je 1,22 milijuna kuna. Područnu školu u Novoj Jošavi, pri Osnovnoj školi I. B. Mažuranić iz Orahovice, pohađa 28 učenika, koji će prema planu završetka izgradnje, već 15. travnja „useliti“ u prostorije nove škole.

Isto tako, kamen temeljac postavljen je i za novu područnu školu u Sedlarici pri Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Pitomače. Izgradnju nove škole financiraju Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača, a vrijednost investicije je oko 835.000,00 kuna. Područnu školu u Sedlarici pohađa 21 učenik, a rok završetka nove škole je 1. kolovoz 2013. godine.

Virovitičko-podravska županija u nepunih mjesec dana započela je izgradnju pet novih područnih osnovnih škola, a to su, uz Novu jošavui, škole u Lukaču, Rogovcu, Starogradačkom Marofu i Sedlarici. Prema riječima župana Tolušića, do kraja ovog mjeseca očekuje se početak radova na područnoj školi u Ćeralijama koja je izgorjela u požaru prošle godine na Božić, a uskoro i početak radova na izgradnji nove osnovne škole u Orahovici.