Filip Mrvelj i njegov brat Ivan započeli su s izradom 3D grafita u Virovitici. Na površini 430 četvornih metara, na pločniku od Zagrebačke banke do gradske knjižnice, Virovitica će dobiti svoj prvi trodimenzionalni grafit. Do sada su braća Mrvelj izradili više od trideset 3D grafita. Ako gledamo ukupnu kvadraturu iscrtanih površina tada je riječ je jednim od najaktivnijih crtača grafita ove vrste u Europi.

Osim u Hrvatskoj, svoje umijeće crtanja još su demonstrirali u Bosni i Hercegovini te Austriji. Najveći hrvatski grafit je onaj u njihovom rodnom Slavonskom Brodu, čija površina prelazi 1300 četvornih metara. Navodno, taj grafit je i najveći na svijetu! Ukoliko vremenske uvjete posluže, završetak virovitičkog trodimenzionalnog grafita očekuje se kroz sedam dana, odnosno oko 5. kolovoza.

Motiv urbanog likovnog izričaja koji se probio u sam centar Virovitice je dvorac grofa Pejačević koji je propao u provaliju.

U izradi grafita braća Mrvelj upotrebljavaju boje za cestu što osigurava dugovječnost i očuvanost njihovog rada.

Filip Mrvelj, rođen 1976. godine i dolazi iz Slavonskog Broda. Jedini je 3D umjetnik u RH i zemljama okolne regije koji se bavi ovakvom vrstom umjetnosti. Ovu sve popularniju vrstu umjetnosti širom svijeta Filip je prvi put počeo predstavljati široj javnosti 2010.

Specifičnost ovih slika je da stvaraju 3D iluziju kod posjetitelja kad ih se gleda iz određenog kuta i kroz objektiv fotoaparata, kamere ili mobitela. Inicijator izrade virovitičkog 3D grafita je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej. (.a)