1

U sklopu muzejskog projekta „Prenosimo znanje i tradiciju ručnog veza“ u srijedu, 7. svibnja u prostorijama Muzeja održana je mala etno radionica „Vez i tradicijski motivi“. Suradnja je ostvarena s korisnicima Centra za odgoj, edukaciju i rehabilitaciju Virovitica (COOR) i njihovom defektologinjom Jelenom Puzović. Svoja prethodna znanja stečena kroz aktivnu zadrugu „Mali Mikeši“ u sklopu COOR-a, korisnici zadruge su dopunili razgledavanjem i upoznavanjem Etnografske zbirke našeg Muzeja te posebice ženskih tradicijskih kapica – „puculica“.

Nakon razgovora o ručnom vezu i radu s tekstilom te razmjene iskustava pri vezenju, sudionici radionice marljivo su prionuli poslu: lančanim vezom „po pismu“ su izradili prethodno izvedene tradicijske motive s muzejskih kapica te ih oblikovali u moderne i drugačije boje. Izradili su korisne etno-eko vrećice koje će imati raznovrsnu namjenu u njihovom Centru, ali i zanimljivu promociju ručnog rada ovoga kraja.

Hvala marljivim i vrijednim ručicama Matei, Tatjani, Ivanu i Josipu te Jeleni na sudjelovanju kao i ostalim korisnicima Centra na dolasku u Muzej.