Započelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Objavljeno:

spot_img

Kroz akciju Hrvatskog muzejskog društva s temom (BEZ) VEZE obilježava se Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) ove godine u 63 muzeja, galerije, knjižnice i centara za kulturu. Virovitički muzej organizirao je niz edukativnih događanja, a prvi tjedan je provedeno njih nekoliko.

U ponedjeljak 5. svibnja održana je prezentacija predmeta Etnografske zbirke u obliku male izložbe nazvane „Priča o tradicijskim vezama“ te interaktivna igra „Pronađi etno veze“. Predstavljeno je 20 različitih predmeta među kojima je trebalo spojiti parove i ustanoviti VEZE među njima. Neke od VEZA su pronađene između drvenog kalupa za prijesnu ciglu i makete kućice „slamnjačke“, zatim između muških čizama i drvenog pomagala za skidanje obuće, pomagala „preslice“ i domaćeg platna, „modle“ za tekstil i „farbarske“ marame te ostale veze. Muzej su posjetili članovi Organizacije slijepih i slabovidnih Virovitičko podravske županije te korisnici Centra za odgoj, edukaciju i rehabilitaciju Virovitica.

U srijedu 7. svibnja u sklopu ovogodišnjeg jubileja 780 godina grada održano je stručno vodstvo s posebnim osvrtom na Kolomanovu povelju i godinu 1234. Tom prigodom predstavljena je Kulturno-povijesna zbirke i važnost VEZA koje čuva. Posjetitelji su osim VEZE Kolomanove povelje i broja 1234 doznali i VEZU Zlatne bule i Virovitice, zatim VEZU raznih predmeta (crkveno zvono, Ibrik s novčićima, staklo, cehovski predmeti, kalupi za cvijeće) s Muzejem, kao i VEZE novije povijesti kroz postav Domovinskog rata.

VEZU s bojama i suradnicom Vesnom Matkov predstavili smo u četvrtak 8. svibnja. Naša gošća, kostimografkinja i dizajnerica predavala je o prirodi boja, njihovom nekadašnjem shvaćanju i poimanju, kao i pridavanju određenih konotacija bojama. Doznali smo od kojih su se životinjskih i biljnih vrsta nekada proizvodile boje te na koji način su ljudi nosili boje u prošlosti i time izražavali svoj status u društvu.

Druge pripremljene sadržaje i njihove VEZE otkrijte u Muzeju slijedeći tjedan!

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni