S današnjim danom 15. prosinca, započinje operativna akcija „Mir i dobro“, koja se svake godine provodi na nivou Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana. Nadolazeći blagdani donose puno radosti i veselja svim uzrastima, a naročito ljudima mlađe životne dobi, koji svoje veselje iskazuju paljenjem pirotehnike i pucanjem iz vatrenog oružja ne samo za vrijeme dočeka Božića i Nove godine nego i u danima kada to ne bi trebali ili smjeli činiti.

Svake godine na nivou Republike Hrvatske, uporaba pirotehnike svih vrsta petardi, raketa, kao i zabranjenih eksplozivnih sredstava, naprava i oružja, donosi nove žrtve s težim ili lakšim ozljedama.

Na području PU virovitičko-podravske su tijekom protekle 2015. godine i provedene akcije „Mir i dobro“, zabilježena dva događaja, nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i to:

– dana, 31. prosinca 2015. godine oko 23.10 sati na području Pitomače, maloljetnik je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike II razreda, nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci, te je zadobio tjelesnu ozljedu.