Donijeta je prva nepravomoćna presuda zbog širenja zarazne bolesti i to protiv 62-godišnjaka iz Virovitice koje je u tri navrata kršio izolaciju iako je bio zaražen koronom.

Presudu je donio Općinski sud u Virovitici kaznivši 62-godišnjaka uvjetno – s godinom dana zatvora uz rok kušnje od tri godine. To znači da ukoliko ne želi u zatvor u iduće tri godine ne smije ponoviti ovakvo kazneno djelo.

Častio se na terasi i radio unatoč koroni

Sud je utvrdio da je ovaj Virovitičanin, 11. rujna, nakon što mu je dijagnosticiran COVID-19 te određena mjera izolacije, došao u kafić te na terasi u društvu još dvije osobe ispijao piće. S kršenjem izolacije nastavio je i idućeg dana. U jutarnjim satima dovezao se traktorom u dvorište jednog sugrađanina kojem je ispraznio septičku jamu. Tamo se, kako stoji u presudi, zadržao oko pola sata.

Nešto kasnije tog istog dana septičku jamu praznio je kod još jedne obitelji.

Kazneni zakon za širenje zarazne bolesti predviđa sankciju do dvije godine zatvora. Ostaje za vidjeti hoće li se 62-godišnjak ili Općinsko državno odvjetništvo iz Virovitice koje je protiv njega pokrenulo postupak žaliti na ovu odluku suda. (Ana Raić Knežević / Telegram.hr)